ΚΟΣΜΟΣ

Χαλάρωση lockdown στη Σλοβακία: Ουρές για ψώνια και κομμωτήριo

Χαλάρωση lockdown στη Σλοβακία: Ουρές για ψώνια και κομμωτήριo

Σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα και κομμωτήρια συνέρρευσαν -για πρώτη φορά εδώ και μήνες – οι Σλοβάκοι, μετά την απόφαση για σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων, που εξέρχεται από το χειρότερο κύμα της πανδημίας, άνοιξε επίσης τις εκκλησίες, τις πισίνες, τους ζωολογικούς κήπους και κάποια καταστήματα ενώ προσπαθεί να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η κομμώτρια Λούμπιτσα Τέμελ, της οποίας το πρώτο ραντεβού από τον Δεκέμβριο ήταν σήμερα στις 8 το πρωί, υποδέχθηκε τους πελάτες με μια αίσθηση ανακούφισης και ενθουσιασμού. «Οι πελάτες καλούσαν κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο», είπε. «Είναι υπέροχο αίσθημα που τελικά μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και φυσικά η κοινωνική επαφή είναι ανεκτίμητη».

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν επίσης τις πόρτες τους για περιορισμένο αριθμό πελατών αλλά οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων παρέμειναν κλειστοί. Επιτρέπονται επίσης οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο διαμονής.

Οι μολύνσεις που εντοπίζονται με τεστ PCR είναι κάτω από 1.000 την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν σε 1.978 από το ρεκόρ των περισσοτέρων των 3.800 στις αρχές Μαρτίου.

Για την είσοδο σε καταστήματα, εκκλησίες και άλλα καταστήματα απαιτείται αρνητικό τεστ COVID-19, ενώ η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να συνεχίσει να είναι προσεκτικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters