Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρεις εβδομάδες της δίκης του πρώην αστυνομικού στη Μινεάπολη, Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, σημαδεύτηκαν ανεξίτηλα από έντονες στιγμές, με μάρτυρες να ξεσπούν εντός του δικαστηρίου καθώς ανακαλούσαν στη μνήμη τους όσα είδαν καθώς και τον επιστημονικό απολογισμό ενός ειδικού, που σε σχετικό βίντεο, επισήμανε την ακριβή χρονική στιγμή που πιστεύει πως πέθανε ο Φλόιντ.

Διαβάστε ακόμη: «Εκλιπαρούσε για τη ζωή του»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στη δίκη Φλόιντ

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-1

Ο 45χρονος Σόβιν δικάζεται για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας αφότου γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ για 9,5 λεπτά, σύμφωνα με τους κατηγόρους. Τη Δευτέρα, αναμένεται να εξετάσουν την υπόθεση οι ένορκοι, μετά από τις τελευταίες αγορεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Associated Press κάνει αναφορά στις πιο συγκλονιστικές στιγμές της δίκης.

«Δυσπιστία και ενοχή»

Οι ένορκοι άκουσαν τις καταθέσεις από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες της σύλληψης του Φλόιντ, πολλοί από τους οποίους φορτίστηκαν συναισθηματικά καθώς ανακαλούσαν στη μνήμη τους τη δυσφορία και την απελπισία που τους προκάλεσε το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τον Φλόιντ.

Η Νταρνέλα Φρέιζιερ, η έφηβη που τράβηξε το βίντεο της σύλληψης που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλες τις ΗΠΑ, ανέφερε κλαίγοντας ότι ο Σόβιν αγνόησε τους περαστικούς που διαμαρτύρονταν καθώς ο Φλόιντ πάσχιζε να αναπνεύσει και ικέτευε για τη ζωή του μέχρι που έμεινε τελικά ακίνητος.

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-2

«Έμεινα ξάγρυπνη πολλές  νύχτες, ζητώντας συγνώμη ξανά και ξανά στον Τζορτζ Φλόιντ που δεν έκανα κάτι παραπάνω για να τον βοηθήσω και δεν μπήκα στη μέση για να του σώσω τη ζωή», ανέφερε η 18χρονη, προσθέτοντας αναφερόμενη στον Σόβιν: «Αλλά δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνω εγώ, αλλά αυτός».

Ο Κρίστοφερ Μάρτιν, ο ταμίας του καταστήματος όπου αγόρασε τσιγάρα ο Φλόιντ δίνοντας ένα πιθανώς πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, δήλωσε ότι αισθανόταν «ενοχή» καθώς παρακολουθούσε τη σύλληψη του Φλόιντ, μη πιστεύοντας στα μάτια του.

«Αν είχα απλά δεχτεί το χαρτονόμισμα, ίσως αυτό να μην γινόταν», είπε ο 19χρονος.

Ο 61χρονος Τσαρλς ΜακΜίλιαν –  που προσπάθησε να πείσει έναν πανικόβλητο Φλόιντ να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον βάλουν στο περιπολικό, φωνάζοντας «Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς» – έκλαψε μπροστά σε όλους όταν είδε το βίντεο από την κάμερα που είχε στη στολή του αστυνομικός.

«Αισθάνομαι αβοήθητος», είπε.

«Μάμα»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των κατηγόρων να τονίσουν την ανθρώπινη πλευρά του Φλόιντ για τους ενόρκους, η κοπέλα του, Κόρτνεϊ Ρος μίλησε για το πώς γνωρίστηκαν στο καταφύγιο αστέγων Salvation Army, όπου εργαζόταν ως φύλακας και, σύμφωνα με την ίδια, «είχε εκείνη τη βαθιά φωνή και την προφορά του Νότου». Επίσης, έκανε λόγο για τη μάχη που έδιναν και οι δύο με τον εθισμό τους στα οπιοειδή.

Ο δικηγόρος του Σόβιν Έρικ Νέλσον έκανε έντονη αναφορά στη χρήση ναρκωτικών από τον Φλόιντ, ενώ εξέταζε τη Ρος, και ύστερα έκανε μια φαινομενικά άσχετη ερώτηση: «Τι όνομα εμφανιζόταν στο κινητό του Φλόιντ όταν τον καλούσε η κοπέλα του;»

«Μάμα», απάντησε η Ρος.

Κάπως έτσι, ο Νέλσον έθεσε υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι ο Φλόιντ φώναζε τη μητέρα του καθώς ήταν ακινητοποιημένος στον δρόμο, ίσως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να εγείρει όσο το δυνατόν περισσότερες αμφιβολίες.

«Η ζωή σβήνει»

Ο Δρ. Μάρτιν Τόμπιν, πνευμονολόγος και ειδικός στη εντατική θεραπεία, ήταν ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες που κλήθηκαν στο δικαστήριο από τους κατηγόρους.

Μίλησε με απλά λόγια για τον τρόπο λειτουργίας του αναπνευστικού, λύνοντας τη γραβάτα του, τοποθετώντας τα χέρια του στον λαιμό του και παροτρύνοντας τους ενόρκους να κάνουν το ίδιο, ενώ εξηγούσε τον λόγο που πιστεύει πως ο Φλόιντ πέθανε λόγω έλλειψης οξυγόνου, κάτι που προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλό του και έκανε την καρδιά του να σταματήσει.

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-3

Ο Τόμπιν επισήμανε μάλιστα ένα σημείο σε βίντεο από τη σύλληψη του Φλόιντ, όπου σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε μια αλλαγή στην έκφραση του προσώπου του και ένα σκούντημα  με το γόνατο που τον έκανε να καταλάβει ότι ο Φλόιντ ήταν νεκρός – περίπου πέντε λεπτά αφότου η αστυνομία τον ακινητοποίησε στο έδαφος.

«Μπορείτε να δείτε τα μάτια του. Έχει τις αισθήσεις του, και μετά βλέπετε ότι τις χάνει», εξήγησε ο Τόμπιν. «Εκείνη ήταν η στιγμή που έφυγε η ζωή από μέσα του».

«Η κυρία Λίνκολν»

Οι κατήγοροι διατήρησαν κατά κύριο λόγο μια πραγματιστική προσέγγιση όταν εξέταζαν τους μάρτυρες. Εξαίρεση αποτέλεσε το σημείο όταν ο Νέλσον, προσπαθώντας να εγείρει αμφιβολίες για την αιτία θανάτου του Φλόιντ – έθεσε μια σειρά από υποθετικές ερωτήσεις σε μια συνταξιοδοτημένη ιατροδικαστή.

«Ας υποθέσουμε ότι βρίσκατε τον κ. Φλόιντ νεκρό στο σπίτι του. Χωρίς παρέμβαση της αστυνομίας, χωρίς ναρκωτικά. Και το μόνο πράγμα που βρίσκατε ήταν κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς του. Τι θα συμπεραίνατε ως προς την αιτία θανάτου;», ρώτησε ο Νέλσον τη Δρ. Λίντσεϊ  Τόμας, επισημαίνοντας τη διευρυμένη καρδιά του Φλόιντ, την υψηλή του πίεση και τις φραγμένες του αρτηρίες.

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-4

Η Τόμας παραδέχτηκε ότι σε μια «τόσο συγκεκριμένη περίπτωση», θα συμπέραινε κατά πάσα πιθανότητα ότι αιτία του θανάτου ήταν η καρδιακή πάθηση. Συμφώνησε μάλιστα ότι θα επιβεβαίωνε πως ο θάνατος του Φλόιντ οφειλόταν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, εάν δεν υπήρχαν άλλες εξηγήσεις. Στον οργανισμό του βρέθηκαν οι ουσίες φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη.  

Ο κατήγορος Τζέρι Μπλάκγουελ έδωσε μια σαρκαστική απάντηση.

«Αυτές οι ερωτήσεις ακούγονται σαν “Κυρία Λίνκολν, ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε ο δολοφόνος του άντρα σας…”», ξεκίνησε ο Μπλάκγουελ, προτού ο Νέλσον εκφράσει την ένστασή του.

«Δεν έμενε βολικά ακίνητος»

 Οι κατήγοροι επιτέθηκαν επίσης στο σχόλιο ενός ειδικού σε θέματα χρήσης βίας από την αστυνομία, τον οποίο κάλεσε η πλευρά της υπεράσπισης.

Ο πρώην αστυνομικός Μπάρι Μπροντ δήλωσε ότι «η αστυνομία κρατούσε δικαιολογημένα τον Φλόιντ καθηλωμένο στο έδαφος γιατί συνέχιζε να προβάλλει αντίσταση αντί να κάτσει βολικά ακίνητος».

Αυτό οδήγησε σε μια δριμεία απάντηση από τον κατήγορο Στιβ Σλάιτσερ: «Είπατε “βολικά ακίνητος”;», ρώτησε με δυσπιστία.

«Ή να ξαπλώσει βολικά», απάντησε ο Μποντ, η μαρτυρία του οποίου ήρθε σε αντίθεση με τις αρχές τόσο εντός όσο και εκτός του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, οι οποίες ανέφεραν ότι ο Σόβιν είχε παραβεί τους κανόνες της εκπαίδευσής του.

«Να μείνει βολικά ακίνητος στο πεζοδρόμιο;», ρώτησε ξανά ο Σλάιτσερ.

Και ο Μπροντ απάντησε: «Ναι»

Η αιτία θανάτου

Ο επικεφαλής ιατρικός ερευνητής που απεφάνθη ότι ο θάνατος του Φλόιντ ήταν ανθρωποκτονία, κλήθηκε στο εδώλιο από τους κατηγόρους , όπου διαφώνησε με το επιχείρημα που προσπαθούσαν προσεκτικά να χτίσουν, δηλαδή ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία όταν το γόνατο του Σόβιν μπλόκαρε την αναπνευστική οδό του.

Αντιθέτως, ο Δρ. Άντριου Μπέικερ δήλωσε ότι η καρδιά του Φλόιντ δεν άντεξε εξαιτίας της πίεσης στον λαιμό του.

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-5

Δήλωσε ότι τα καρδιακά προβλήματα του Φλόιντ σε συνδυασμό με τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκε η αστυνομία, η οποία τον ακινητοποίησε στο έδαφος και πίεσε τον λαιμό του «ήταν απλά κάτι που ο κ. Φλόιντ δεν άντεξε».

Παρόλο που ο Μπέικερ δεν ονόμασε ως αιτία θανάτου του Φλόιντ την ασφυξία, κάποια στιγμή κατά την κατάθεσή του, ανέφερε ότι δεν είναι ειδικός σε θέματα του αναπνευστικού και πως θα απηύθυνε ορισμένα ερωτήματα σε εκείνους που είναι.

Τι είπε ο Φλόιντ στο βίντεο;

Ο Νέλσον έδειξε στο δικαστήριο ένα μικρό απόσπασμα από βίντεο, όπου επικρατεί μια θορυβώδης και χαοτική σκηνή, καθώς ο Φλόιντ, ξαπλωμένος μπρούμυτα με χειροπέδες, φώναζε και διαμαρτυρόταν με δυσφορία.

Στη συνέχεια, ο Νέλσον ρώτησε τους κατηγόρους: «Δεν ακούγεται σαν να λέει: “Πήρα πολλά ναρκωτικά”;»

Ο μάρτυρας είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να ακούσει τα λόγια του Φλόιντ σε αυτό το θορυβώδες απόσπασμα, αλλά ο Νέλσον ρώτησε και άλλον μάρτυρα, τον ειδικό πράκτορα Τζέιμς Ρέιερσον του Γραφείου Ποινικής Συλλήψεως της Μινεσότα – και εκείνος συμφώνησε ότι φαινόταν πως ο Φλόιντ είπε την προαναφερθείσα φράση.

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-6

Ήταν μια κακή στιγμή για τους κατηγόρους, και τους πήρε λίγη ώρα να ανασυνταχθούν – αφήνοντας την εκδοχή του Νέλσον να γυρίζει στο μυαλό των ενόρκων. Αργότερα εκείνη την ημέρα, έπαιξαν ένα μεγαλύτερο απόσπασμα από το ίδιο βίντεο και ο Ρέιερσον αναθεώρησε την άποψή του, λέγοντας: «Πιστεύω πως ο κ. Φλόιντ έλεγε: “Δεν κάνω ναρκωτικά”».

Τι φάνηκε στο στόμα του Φλόιντ

Αργότερα κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Νέλσον απηύθυνε ερωτήσεις σε μάρτυρα υπεράσπισης σχετικά με το αν ο Φλόιντ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών όταν πλησίαζαν οι αστυνομικοί.

Αφότου έδειξε μια εικόνα από κάμερα αστυνομικού στον ιατρικό εμπειρογνώμονα Δρ. Ντέιβιντ Φάουλερ, τον ρώτησε: «Στην αξιολόγησή σας, αναφέρατε αν υπήρχε πιθανότητα ότι είχαν καταναλωθεί ουσίες τη στιγμή που πλησίασε η αστυνομία;»

«Ναι», απάντησε ο Φάουλερ, λέγοντας ότι «στην πίσω γωνία του στόματος του κ. Φλόιντ, μπορούμε να δούμε κάτι που φαίνεται σαν άσπρο σημαδάκι».

Ο Νέλσον μεγέθυνε την εικόνα στο συγκεκριμένο σημείο και ο Φάουλερ χρησιμοποίησε ένα στυλό για να κυκλώσει το σημάδι προκειμένου να το δουν οι ένορκοι.

Στιγμές που συγκλόνισαν στη δίκη Φλόιντ-7

Οι αποδείξεις που είχαν παρουσιαστεί ήδη κατά τη δίκη αποκάλυπταν ότι τα υπολείμματα από χάπι που βρέθηκαν στην πίσω μεριά του περιπολικού, περιείχαν δείγμα από το DNA του Φλόιντ και βρέθηκαν θετικά στις ουσίες φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη.

Κατά την αντεξέταση, ο Μπλάκγουελ λίγο πολύ κατηγόρησε τον Φάουλερ ότι βγάζει βιαστικά συμπεράσματα και προσπαθεί να μπερδέψει τους ενόρκους, δείχνοντας ένα βίντεο του Φλόιντ μέσα από το κατάστημα όπου φαινόταν να μασάει κάτι λευκό.

«Μπορεί και να μασούσε, δεν ξέρω», απάντησε ο Φάουλερ.

«Ας το δούμε ξανά γιατί θα ήθελα να ξέρετε», είπε ο Μπλάκγουελ.

Αφότου είδαν μεγεθυμένες στατικές εικόνες του Φλόιντ στο κατάστημα, ο Φάουλερ παραδέχτηκε ότι η ουσία στο στόμα του Φλόιντ έμοιαζε «πολύ παρόμοια» με το λευκό αντικείμενο που είδε στην εικόνα που του έδειξε ο Νέλσον.

Αλλά, όπως επισήμανε ο Φάουλερ, ήταν αρκετά προσεκτικός ώστε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αντικείμενο» και όχι «χάπι» σε προηγούμενή του κατάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή