Συγγνώμη Σιν Φέιν για τη δολοφονία του Μαουντμπάτεν

Συγγνώμη Σιν Φέιν για τη δολοφονία του Μαουντμπάτεν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγνώμη για τη δολοφονία του λόρδου Λούι Μαουντμπάτεν, αγαπημένου θείου του αποβιώσαντος πρίγκιπα Φιλίππου, ζήτησε το Σάββατο η πρόεδρος του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Μαίρη Λου Μακ Ντόναλντ, λίγη ώρα μετά την κηδεία του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Ο λόρδος Μαουντμπάτεν δολοφονήθηκε, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, το 1979, όταν στο αλιευτικό σκάφος του εξερράγη βόμβα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Οταν η Μακ Ντόναλντ ερωτήθηκε αν ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος θεωρούσε τον λόρδο Μαουντμπάτεν «παππού του», απάντησε ότι «ο στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις που συνδέονται με τον πρίγκιπα της Ουαλλίας έχουν πραγματοποιήσει πολλές βάναυσες ενέργειες στη Β. Ιρλανδία. Μπορώ, βεβαίως, να πω ότι λυπάμαι για ό,τι συνέβη. Αναμφίβολα ήταν λυπηρό. Ωστόσο, η εργασία μου σήμερα, και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσει ο πρίγκιπας Κάρολος, είναι να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή ως ηγέτις. Πιστεύω ότι είναι δουλειά όλων μας να καταστήσουμε βέβαιο ότι κανένα άλλο παιδί, καμία άλλη οικογένεια, ανεξάρτητα από το ποια είναι, θα υποστεί τα ίδια τραύματα, ούτε θα νιώσει την ίδια θλίψη, κάτι που παλαιότερα ήταν τόσο διαδεδομένο και στις δύο αντίπαλές πλευρές του νησιού. Φέρω την απόλυτη ευθύνη να διασφαλίσω ότι καμία οικογένεια δεν θα ξαναπεράσει τα ίδια. Είμαι ευτυχής που μπορώ να το επαναλάβω αυτό, σήμερα, την ημέρα που η βασίλισσά σας κήδευσε το αγαπημένο της σύζυγο».

Ο λόρδος Μαουντμπάτεν δολοφονήθηκε ενώ ψάρευε με καΐκι στα ανοιχτά της Μούλαχμορ, στην κομητεία Σλίγκο, όπου παραθέριζε στη θερινή του κατοικία. Στην ίδια βομβιστική ενέργεια σκοτώθηκαν ο 14χρονος εγγονός του, Νίκολας Νάτσμπουλ, ο 15χρονος Πολ Μάξουελ, μέλος του πληρώματος, και η 83χρονη λαίδη Ντορίν Μπράμπουρν, πεθερά της θυγατέρας του.

Η απολογία της ηγέτιδος του Σιν Φεΐν σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή της στάσης του κόμματος συγκριτικά με εκείνη που τήρησε ο προκάτοχός της, Τζέρι Ανταμς. Ο Ανταμς, παρότι είχε εκφράσει τη λύπη του για τον τραγικό απολογισμό της ενέργειας, είχε δηλώσει ότι ο λόρδος Μαουντμπάτεν γνώριζε άριστα τους κινδύνους που εγκυμονούσε το ταξίδι του στην Ιρλανδία. Ο IRA υποστηρίζει ότι επρόκειτο για νόμιμο στόχο.

Πριν από έξι χρόνια, το 2015, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Τζέρι Ανταμς αντήλλαξαν χειραψία κατά την ιστορική τους συνάντηση στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, στο Γκάλγουεϊ. Ωστόσο, αργότερα ο Ανταμς επανέλαβε ότι ο λόρδος Μαουντμπάτεν γνώριζε πολύ καλά τους κινδύνους. Στο πλαίσιο εκείνης της συνάντησης, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επισκέφθηκε τη Μούλαχμορ και εξέφρασε τη βαθιά οδύνη που ένιωθε για την απώλεια του θείου του, προσθέτοντας: «Μέσα από αυτή τη φρικτή εμπειρία αναγνωρίζω, πλέον, με πολύ ουσιαστικό τρόπο, τον πόνο που ένιωθαν και πολλοί άλλοι σε αυτά τα νησιά, ασχέτως θρησκείας, δόγματος ή πολιτικής κατεύθυνσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή