Ισπανία: Κατασκεύαζαν όπλα με εκτυπωτές 3D

Ισπανία: Κατασκεύαζαν όπλα με εκτυπωτές 3D

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εργαστήριο κατασκευής όπλων με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης εντόπισε η ισπανική αστυνομία στη νήσο Τενερίφη, στα Κανάρια, ύστερα από έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί και πράκτορες της υπηρεσίας δίωξης οικονομικών εγκλημάτων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Κυριακή, οι Αρχές παρουσίασαν τον οπλισμό που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. Την υπόθεση χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα η εισαγγελία έως ότου ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Το υπερσύγχρονο οπλουργείο αξιοποιούσε συσκευές τρισδιάστατης εκτύπωσης ικανές να κατασκευάζουν κάννη πιστολιού σε μόλις δύο λεπτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Στο κρησφύγετο βρέθηκαν, επίσης, τρομοκρατικά εγχειρίδια με συμβουλές για επίδοξους αντάρτες πόλεων και για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, ιδεολογικά συγγράμματα που παραπέμπουν σε ακροδεξιές οργανώσεις, ακόμη και θήκη πιστολιού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον ναζιστικό αετό. Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος εντόπισε ίχνη χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών. Ενας άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Στην ανακοίνωσή της, η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι ο κίνδυνος της χρήσης τρισδιάστατων εκτυπωτών από εγκληματικές οργανώσεις για την κατασκευή όπλων σηματοδοτεί νέα υπαρκτή απειλή στην Ευρώπη. Ως παράδειγμα αναφέρεται η τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2019, όταν ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον εβραϊκής συναγωγής με όπλο το οποίο είχε κατασκευάσει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην πόλη Χάλε, ο 27χρονος Στέφαν Μπαλιέτ πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο, μετά την αποτυχία του να εισβάλει στη συναγωγή της πόλης, την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, την ιερότερη του εβραϊκού έτους. Ο 27χρονος νεοναζί ομολόγησε την πράξη του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Δεκέμβριο του 2020.

Σε δημοσιεύσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπαλιέ εμφανίζεται να αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα, να κατηγορεί τον φεμινισμό ως υπεύθυνο για την υπογεννητικότητα και τους Εβραίους για το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Δύση. Ο Μπαλιέ είχε κατασκευάσει, χάρη σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, πολλά εξαρτήματα αυτόματου όπλου, το οποίο συναρμολόγησε και χρησιμοποίησε στην επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή