Γερμανία: Μια Πράσινη υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ

Γερμανία: Μια Πράσινη υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Γερμανοί Πράσινοι όρισαν υποψήφια καγκελάριο ενόψει των γενικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη συμπρόεδρο του κόμματος, Αναλένε Μπέρμποκ, την υποψηφιότητα της οποίας ανακοίνωσε χθες ο έτερος των συμπροέδρων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ομαλή ανάδειξη υποψήφιας καγκελαρίου από τους Πράσινους αντιδιαστέλλεται προς τη χαώδη κατάσταση στη Χριστιανική Ενωση –συνασπισμό της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), από την οποία προέρχεται η Αγκελα Μέρκελ, και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU)–, η οποία έχει παραλύσει επί μία εβδομάδα από τις ανταγωνιστικές υποψηφιότητες των ηγετών των δύο αδελφών κομμάτων, Αρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ, αντίστοιχα.

Μέχρι σήμερα, οι Πράσινοι δεν όριζαν υποψήφιο καγκελάριο και στις προεκλογικές εκστρατείες τους ηγούνταν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων τους. Ωστόσο, έπειτα από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στις ευρωεκλογές του 2019 και στις πιο πρόσφατες εκλογές κρατιδίων, η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με πρωταγωνιστικό ρόλο των Πρασίνων, δεν θεωρείται πλέον απίθανο ενδεχόμενο.

Πρώην πρωταθλήτρια του τραμπολίνο, χωρίς κυβερνητική πείρα, η Μπέρμποκ προβάλλει ως επιλογή ανανέωσης της γερμανικής πολιτικής ζωής απέναντι στο status quo.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa έδινε στους Πράσινους 23%, μόλις τέσσερις μονάδες πίσω από τη Χριστιανική Ενωση. Με αυτά τα δεδομένα, οι Πράσινοι θα μπορούσαν να ηγηθούν κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού, σε συνεργασία με το σοσιαλδημοκρατικό SPD (15% στην ίδια δημοσκόπηση) και τους Φιλελεύθερους του FDP (9%), χωρίς να αποκλείεται και συγκυβέρνηση με το αριστερό κόμμα Die Linke.

Αλλοι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροδεξιάς – Πρασίνων, με τους τελευταίους στον ρόλο του ελάσσονος αλλά ισχυρού εταίρου. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή