Γερμανία: Μαθήματα στην ύπαιθρο, η μόνη λύση

Γερμανία: Μαθήματα στην ύπαιθρο, η μόνη λύση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διακομματική φαίνεται ότι είναι η συναίνεση στη Γερμανία πάνω στην πρόταση για διεξαγωγή σχολικών μαθημάτων στην ύπαιθρο, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες χώρες.

Στην πρωτοπορία βρίσκεται ένα δημοτικό στη Μούρθια της νότιας Ισπανίας, το οποίο έχει μεταθέσει τα μαθήματα στην παραλία, προς μεγάλη ικανοποίηση μαθητών και καθηγητών.

Το σχολείο Φέλιξ Ροδρίγεθ ντε λα Φουέντε «στήνεται» κάθε πρωί στην παραλία και «ξεστήνεται» το βράδυ. «Είναι ασφαλές και τα παιδιά περνούν πολύ καλά», είπε ο δάσκαλος Αγγλικών Χουάν Φρανθίθκο Μαρτίνεθ. «Ο,τι μαθαίνουν εδώ δεν το ξεχνούν». Μία φορά την εβδομάδα, τα μικρότερα παιδιά πηγαίνουν στην προκυμαία για ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ενώ τα μεγαλύτερα μαθαίνουν για τη θάλασσα και για τη φύση της περιοχής από τοπικούς ψαράδες. 

Στη Γερμανία, όπου η παράδοση των σχολείων του δάσους είναι πολύ ζωντανή, υπάρχουν επίσης σχολεία που έχουν μεταφέρει αυθορμήτως το μάθημα σε εξωτερικούς χώρους. Το ζήτημα τώρα είναι να γίνει αυτό πιο συστηματικά. Με βάση τον νόμο περί πανδημίας, που ψηφίζεται αύριο, η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει κάποιες αρμοδιότητες που ανήκαν στα κρατίδια, μεταξύ αυτών και την αρμοδιότητα να κλείσει όλα τα σχολεία όταν ο δείκτης μετάδοσης ξεπεράσει τα 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

Ενόψει της προοπτικής να κλείσουν ξανά τα σχολεία, ο υπεύθυνος οικογενειακής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι πρέπει πρώτα να εξεταστεί το μάθημα στο ύπαιθρο και η μείωση του μεγέθους των τάξεων. Στο ίδιο δημοσίευμα, συμφωνούν με την τοποθέτηση αυτή εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Μένει, όπως φαίνεται, η μετατροπή της σε πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή