Εστίαση: Επιχείρηση επαναλειτουργίας στον ευρωπαϊκό Νότο

Εστίαση: Επιχείρηση επαναλειτουργίας στον ευρωπαϊκό Νότο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στην κανονικότητα αποδεικνύεται, παρά την αισιοδοξία που γεννά η εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, μια δύσκολη εξίσωση με πολλές αστάθμητες παραμέτρους.

Με αργά, προσεκτικά βήματα, ο ευρωπαϊκός Νότος αποπειράται να ξανανοίξει τον τομέα της εστίασης, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως στη θερινή τουριστική κίνηση

Στην Κύπρο ήδη λειτουργούν εστιατόρια, μπαρ και καφενεία, που εξυπηρετούν την πελατεία τους μόνο σε τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα διαρκώς, ενώ απαγορεύεται η μουσική, ο χορός και οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες η χώρα βρίσκεται επί ξυρού ακμής λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και κανένα πισωγύρισμα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

«Kόκκινες ζώνες»

Για την επανεκκίνηση της εστίασης προετοιμάζεται και η γειτονική Ιταλία, κάτι που θα γίνει με βασικό γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιφέρειας. Οπου η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή, εστιατόρια και μπαρ θα υποδεχθούν τους πελάτες τους σε «τραπεζάκια έξω» από την ερχόμενη Δευτέρα. Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα εξακολουθεί από τις 10 μ.μ. Στις «κόκκινες ζώνες» της Ιταλίας δεν θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς και θα παραμείνει κλειστή η εστίαση. H χρήση μάσκας και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα τηρούνται ευλαβικά.

Στην Ισπανία, όπου τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, πολλές περιφέρειες επέβαλαν εκ νέου τοπικά lockdowns, κλείνοντας την εστίαση. Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς γεννά η περίπτωση της Μαδρίτης, που εξαρχής επέλεξε μια πιο χαλαρή προσέγγιση, αφήνοντας ελεύθερη τη λειτουργία του τομέα της εστίασης μέχρι τις 11 μ.μ. σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στην περιοχή της Βαλένθια, τα μπαρ κλείνουν στις 6 μ.μ. και λειτουργούν στο 30% της χωρητικότητάς τους, ενώ στην περιοχή της Κανταβρίας η εστίαση περιορίστηκε μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Στην περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά, ενώ στην Ανδαλουσία πρέπει να κλείνουν στις 8 μ.μ. Στη Γαλικία, που έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, τα εστιατόρια μπορούν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 11 μ.μ.

Yγειονομικά πρωτόκολλα

Γάλλοι πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τα μέσα Μαΐου για την επανεκκίνηση της εστίασης, σε ανοικτούς πάντα χώρους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθούνται ή τα ωράρια λειτουργίας. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι μεταξύ 15 και 28 Μαΐου οι ανοικτοί χώροι των εστιατορίων θα επαναλειτουργήσουν, ενώ οι ένοικοι των ξενοδοχείων θα μπορούν να γευματίζουν στις τραπεζαρίες. Στη δεύτερη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας (29.5-11.6), εστιατόρια, μπαρ και καφέ θα μπορούν να εξυπηρετούν ένα ποσοστό της πελατείας τους και σε εσωτερικούς χώρους.

Στη Μάλτα, η εστίαση αναμένεται να ανοίξει υπό όρους στα μέσα Μαΐου, ενώ μπαρ και μουσικές σκηνές θα παραμείνουν κλειστά για περισσότερο χρόνο.

Στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, με την εξαίρεση 11 δήμων, από την περασμένη Δευτέρα όποιος επιθυμεί μπορεί να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του στο εστιατόριο ή στο μπαρ της επιλογής του, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά με κάποιους περιορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή