Bild: Ο Ζέντερ θα αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα της καγκελαρίας

Bild: Ο Ζέντερ θα αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα της καγκελαρίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και υποψήφιος για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Μάρκους Ζέντερ σκοπεύει, σύμφωνα με την Bild, να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που έδωσε τη στήριξή του στον Άρμιν Λάσετ.

Έπειτα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που διήρκεσε επτά ώρες, 31 από τα μέλη του προεδρείου ψήφισαν υπέρ του κ. Λάσετ ως υποψήφιου Καγκελάριου, εννέα υπέρ του κ. Ζέντερ και έξι απείχαν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι τυπικά δεσμευτικό, πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου ο αρχηγός του CSU είχε δηλώσει ότι δίνει στο CDU, «τη μεγάλη μας αδελφή», το προβάδισμα της απόφασης για το χρίσμα, διαβεβαιώνοντας ότι θα σεβαστεί και θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση.

Σημειώνεται πως την υποψηφιότητα Λάσετ υποστήριξαν η υπουργός Άμυνας και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σειρά πρωθυπουργών αλλά και ο πρόεδρος της βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην παρέμβασή του ο τελευταίος επισήμανε ότι την Τρίτη θα πρέπει οι πρόεδροι των δύο χριστιανικών κομμάτων να ανακοινώσουν το όνομα του κοινού υποψήφιου καγκελαρίου. Λογικά αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Λάσετ. Χθες το μεσημέρι ο Μάρκους Ζέντερ είχε διαβεβαιώσει ότι το CSU ως μικρότερο κόμμα θα δεχτεί την απόφαση του μεγαλύτερου αδελφού κόμματος. Παρόμοια διαβεβαίωση είχε δώσει όμως και πριν μια εβδομάδα για να την αθετήσει στη συνέχεια – παρ’ ότι το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών είχε ομόφωνα εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λάσετ. Πάντως, η αβεβαιότητα παραμένει αν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές τηρήσουν αυτή τη φορά τη δέσμευσή τους. Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, αν και σθεναρός υποστηρικτής του Άρμιν Λάσετ, προειδοποίησε ότι η απόφαση υπέρ του κ. Λάσετ δεν θα γίνει αποδεκτή από «πολλούς» στο ίδιο το CDU.

Ο κ. Ζέντερ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του μέσα στην ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή