Η ανακοίνωση του EMA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η ανακοίνωση του EMA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Επιτροπή κατέληξε ότι τα περιστατικά θρομβώσεων θα πρέπει να καταχωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συμπέρανε, κατά τη σημερινή της σύσκεψη, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί προειδοποίηση για τον κίνδυνο σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στις πληροφορίες για το εμβόλιο Janssen κατά της Covid που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Johnson & Johnson.

Διαβάστε ακόμη

• Live η ενημέρωση του EMA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

• ΕΜΑ για Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση του εμβολίου με «πολύ σπάνιες» θρομβώσεις

Η Επιτροπή κατέληξε επίσης και ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά θα πρέπει να καταχωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου.

Προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η Επιτροπή έλαβε υπόψη όλες τα υπάρχοντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εκθέσεων από τις ΗΠΑ πάνω  σε σοβαρές περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων που σχετίζονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, μια από τις οποίες απέβη μοιραία. Από τις 13 Απριλίου του 2021, πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών και εμφανίστηκαν εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ενώ η πλειοψηφία τους αφορούσε γυναίκες. Με βάση τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι οι θρομβώσεις εμφανίζονταν κατά κύριο λόγο σε ασυνήθιστα σημεία όπως οι φλέβες του εγκεφάλου, η κοιλιακή χώρα και οι αρτηρίες, ενώ συνοδεύονταν από χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και σε κάποιες περιπτώσεις, από αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με εκείνες που καταγράφηκαν και στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca.

(…) Ο καταγεγραμμένος συνδυασμός θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος, και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου της J&J σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι περισσότερα από τις παρενέργειες.

(…) Μια εύλογη εξήγηση για τον συνδυασμό θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσολογική απόκριση, η οποία οδηγεί σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται κάποιες φορές σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με ηπαρίνη, η οποία ονομάζεται «θρομβοπενία προκαλούμενη από ηπαρίνη» (…).

Πληροφορίες για τους πολίτες

  • Τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων έχουν εμφανιστεί σε άτομα που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Ο κίνδυνος για εμφάνιση αυτής της παρενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα έτσι ώστε να λάβουν άμεσα ιατρική βοήθεια προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ανάρρωσης και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να αναζητήσουν επειγόντως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα, κατά τις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο Janssen της Johnson & Johnson:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στα πόδια
  • Επίμονος πόνος στην κοιλιά
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως έντονοι και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • Μικρά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα εκτός του σημείου της ένεσης.

Μιλήστε στον γιατρό σας ή επικοινωνήστε με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής σας εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή