ΚΟΣΜΟΣ

Johnson & Johnson: Ξανά παραδόσεις στην Ε.Ε.

Johnson & Johnson: Ξανά παραδόσεις στην Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει εκ νέου τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων για παρενέργειες. 

Στη χθεσινή συνάντηση, η επιτροπή ασφαλείας του οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι πρέπει να προστεθεί μια προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια στις πληροφορίες για το σκεύασμα και ότι πρέπει τα περιστατικά αυτά να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. 

Η επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έλαβε υπόψη της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μεταξύ περισσότερων από 7 εκατ. εμβολιασμένων. Ολα τα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν στον EMA να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Τα ασυνήθιστα περιστατικά, όπως αναφέρεται, είναι παρεμφερή με αυτά που καταγράφηκαν σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αριθμοί αντίστοιχων περιστατικών (έως τις 13 Απριλίου) ήταν 287 παγκοσμίως για την AstraZeneca (142 στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο), 25 για την Pfizer και πέντε για τη Moderna.

Η επιτροπή ασφαλείας του EMA, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δίνει έμφαση στη σημασία της έγκαιρης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας» σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων των σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Οπως τόνισε η επικεφαλής του PRAC, Σαμπίνε Στράους, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Ως ύποπτα συμπτώματα χαρακτηρίζονται η δύσπνοια, οι πόνοι στο στήθος, το πρήξιμο των ποδιών, οι επίμονοι πόνοι στην κοιλιακή χώρα, έντονοι πονοκέφαλοι και θολή όραση, αλλά και μικρές υποδόριες κηλίδες αίματος, αλλού από το σημείο της ένεσης.

«Kαλή είδηση»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την ανακοίνωση του EMA ως «καλή είδηση» για την εκστρατεία εμβολιασμών στην Ευρώπη. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κοινή εμβολιαστική πολιτική στην Ε.Ε. για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ηδη, πριν από την ανακοίνωση, η Γαλλία είχε αποφασίσει ότι δεν θα το χορηγεί σε άτομα κάτω των 55 ετών – όπως έπραξε και για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στοιχεία από τις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δείχνουν ότι η παύση των εμβολιασμών με σκευάσματα της Johnson & Johnson έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβόλιο.
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τη δωρεά 651.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer-BioNTech στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι παραδόσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από την Επιτροπή και θα γίνουν με τη συνδρομή της Αυστρίας, θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου και θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο. Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Η καθυστέρηση στη στήριξη της εμβολιαστικής εκστρατείας των χωρών της περιοχής από την Ε.Ε. είχε προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς η Κίνα και η Ρωσία κάλυψαν το κενό και ενίσχυσαν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια.