Μη οπλισμένα τα ευρωπαϊκά drones

Μη οπλισμένα τα ευρωπαϊκά drones

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Για την κατασκευή οπλισμένων με βόμβες μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones θα συνεχίσει να πιέζει η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Την περασμένη εβδομάδα, το γερμανικό Κοινοβούλιο συμφώνησε να διατηρήσει αυτό το γαλλογερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο για τη δοκιμή και κατασκευή μη οπλισμένων τέτοιων αεροσκαφών, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Defense News».

Στις 14 Απριλίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ επέτρεψε τη διατήρηση του προγράμματος, θέτοντας ωστόσο δύο όρους: το υπουργείο Αμυνας δεν θα έχει δικαίωμα αγοράς οπλισμού και πυρομαχικών για τα drones, ενώ οι χειριστές τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν στη χρήση οπλικών συστημάτων πεδίου μάχης. Η απόφαση ελήφθη μετά την επίμονη άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση μαζί με το CDU της Μέρκελ, να εγκρίνουν πρόγραμμα οπλισμένων με βόμβες μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το κεντροαριστερό κόμμα αιτιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι οι ηθικές προεκτάσεις του θέματος δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, παρά τη δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε το υπουργείο Αμυνας στα τέλη του 2020.

Το πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών από κοινού με τη Γαλλία αποτελεί το πρώτο βήμα για την εμβάθυνση της γαλλογερμανικής αμυντικής συνεργασίας και την ουσιαστική ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η Κραμπ-Καρενμπάουερ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να καλεί σε συνεργασία για τον εξοπλισμό των drones με εκρηκτική γόμωση, θέλοντας να ενισχύσει την από αέρος κάλυψη του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού.

Η συγκεκριμένη συζήτηση διαρκεί εδώ και χρόνια, ενώ αφορμή της υπήρξαν οι καταγεγραμμένες «αστοχίες» αμερικανικών βομβαρδισμών με drones σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και Σομαλία. Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές οδήγησαν σε απώλειες δεκάδων αμάχων, ενώ οι εικόνες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους και drones παρακολούθησης αποδείχθηκαν συχνά ανίκανες να διακρίνουν μεταξύ γάμων ή άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων εξτρεμιστικών τρομοκρατικών πυρήνων. Ο γερμανικός στρατός υποστηρίζει ότι τα ευρωπαϊκά οπλισμένα drones δεν θα αναλαμβάνουν επιχειρήσεις βομβαρδισμού, αλλά θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή εναέριας υποστήριξης σε χερσαίες στρατιωτικές μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή