ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διχάζει συνέδριο με θέμα τον κοσμικό κρατικό χαρακτήρα

Γαλλία: Διχάζει συνέδριο με θέμα τον κοσμικό κρατικό χαρακτήρα

ΠΑΡΙΣΙ. Τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους εγκαινίασε, χθες, η Γαλλίδα υπουργός Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιαπά. Στην εκδήλωση μετέχουν Γάλλοι διανοούμενοι «κάθε απόχρωσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός, με τις συζητήσεις και τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει τον Μάιο να περιστρέφονται γύρω από την ελευθερία της έκφρασης και την ενσωμάτωση στη γαλλική κοινωνία.

«Ο κοσμικός χαρακτήρας δεν είναι σε καμία περίπτωση όπλο εναντίον των θρησκειών. Επιδιώκουμε να απελευθερωθούμε από τη μέγγενη της Ακροδεξιάς και τους εκπροσώπους της πλήρους ανοχής, όπως είναι το κόμμα των Πρασίνων. Στόχος μας είναι να ακούσουμε ο ένας τις ανησυχίες του άλλου και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της Δημοκρατίας», είπε η κ. Σιαπά σε συνέντευξή της, την Κυριακή. Οι επικριτές της πρωτοβουλίας καταγγέλλουν ότι στόχος της υπουργού είναι ο στιγματισμός των μουσουλμάνων της Γαλλίας, ώστε να προσελκύσει ψήφους από τους γκωλικούς Ρεπουμπλικανούς και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Η ανακοίνωση του συνεδρίου και κυρίως των προσκεκλημένων σε αυτό οδήγησε σε αντιδράσεις από οργανώσεις πολιτών και προσωπικότητες που εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία της υπουργού διχάζει αντί να συσπειρώνει τους Γάλλους, επιβάλλοντας την υποκειμενική της θεώρηση στο θέμα. Η επιλογή ομιλητών όπως της αρθρογράφου Καρολίν Φουρέστ, που οικοδόμησε την καριέρα της πάνω στην ισλαμοφοβία υπό την κάλυψη του φεμινισμού, του δικηγόρου Ρισάρ Μαλικά, γνωστού για τις σχέσεις του με τη γαλλική Ακροδεξιά, και του φιλοσόφου Γκασπάρ Κενίγκ, περιβόητου για τις συντηρητικές εμπρηστικές παρεμβάσεις του στις τηλεοπτικές οθόνες, έχει προκαλέσει την καχυποψία μερίδας της κοινής γνώμης. Συνεργάτες του προέδρου Μακρόν φέρεται να «άδειασαν» σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την υπουργό, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί το συνέδριο να μετατραπεί σε «πεδίο προώθησης λαϊκίστικων ιδεοληψιών», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Mediapart».

«Την εκδήλωση διοργάνωσαν στην πραγματικότητα διάφορες προσωπικότητες προερχόμενες από την Αριστερά, οι οποίες έχουν στραφεί πλέον σε ακραία ισλαμοφοβική και ρατσιστική ρητορική», είπε η γερουσιαστής των Οικολόγων Εστέρ Μπενμπασά. Για τον Ορελιέν Τασέ, πρώην βουλευτή της Δημοκρατίας σε Κίνηση του Μακρόν και σήμερα πρόεδρο του κεντροαριστερού κόμματος των Νέων Δημοκρατών, η πρωτοβουλία της κ. Σιαπά υπήρξε μια «γκροτέσκα επικοινωνιακή επιχείρηση». Ακόμη και το μετριοπαθές, προσκείμενο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, σωματείο CFDT, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκδήλωση, χαρακτηρίζοντάς τη διχαστική. Μόνο η οργάνωση καταπολέμησης του αντισημιτισμού και του ρατσισμού Licra δέχθηκε να εκπροσωπηθεί στην αμφιλεγόμενη εκδήλωση. 

Την ίδια ώρα, οι επικριτές της υπουργού υπογραμμίζουν ότι η κ. Σιαπά επιδιώκει τη διάλυση του Παρατηρητηρίου Κοσμικού Χαρακτήρα του Κράτους και την αντικατάστασή του από κρατική υπηρεσία υπαγόμενη στο υπουργείο της.