Η Ιντλίμπ θα παραλάβει σήμερα τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Η Ιντλίμπ θα παραλάβει σήμερα τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό

1' 17" χρόνος ανάγνωσης

Τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό αναμένεται να φτάσουν, σήμερα, στην Ιντλίμπ στη Συρία, όπου επικρατούν οι τζιχαντιστές και οι Σύροι αντάρτες, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Το προπύργιο των ανταρτών θα παραλάβει περίπου 53.800 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Ντάχερ, αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα το Γκαζίαντεπ, τουρκική πόλη κοντά στη συριακή μεθόριο.

«Μόλις φτάσουν τα εμβόλια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη χορήγησή τους, στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα, μέσω των συνεργατών μας που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Ντάχερ.

Διαβάστε επίσης: Ξανά παραδόσεις στην Ε.Ε. από τη Johnson & Johnson

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης με την covid-19 και στη συνέχεια όσοι είναι άνω των 60 ετών. Έπειτα, θα ακολουθήσουν οι ενήλικες, 18 -59 ετών, με χρόνια νοσήματα.

Σχεδόν στη μισή επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ, πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα. Επίσης υπάρχουν μικροί θύλακες Σύρων ανταρτών που πρόσκεινται στην Άγκυρα κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Οι περιοχές αυτές θα λάβουν αρχικά περίπου 224.000 δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, είχε επισημάνει στα τέλη Μαρτίου ο ΠΟΥ, αναφέροντας πως στόχος είναι να εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών αρχών της Ιντλίμπ, Ίμαντ Ζάχραν, διευκρίνισε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 21.000 κρούσματα και 641 θάνατοι.