Γενοκτονία Αρμενίων: Βαρύ πλήγμα Μπάιντεν κατά της Άγκυρας

Γενοκτονία Αρμενίων: Βαρύ πλήγμα Μπάιντεν κατά της Άγκυρας

γενοκτονία-αρμενίων-βαρύ-πλήγμα-μπάι-561340894

Μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ένα νέο επώδυνο πλήγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν ήρθε από την Ουάσιγκτον. Επικαλούμενα πηγές από τον Λευκό Οίκο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Tζο Μπάιντεν πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία, επιβαρύνοντας τις ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, τα οποία επιβεβαίωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Associated Press κρατούσε, ωστόσο, μια επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας.

Γενοκτονία Αρμενίων: Βαρύ πλήγμα Μπάιντεν κατά της Άγκυρας-1

Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν αντανάκλαση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί περαιτέρω, κατά 2,2%, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, σημειώθηκαν μεγάλες πωλήσεις τουρκικών ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή γύρω από τα 128 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν από την τουρκική κεντρική τράπεζα τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την κεντρική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι ήταν απολύτως νόμιμο και σκόπιμο να δαπανήσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει τη λίρα και κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «ψέματα» και «προδοσία». Το κεμαλικό κόμμα CHP έχει αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Πού πήγαν τα 128 δισ.;» σε κτίρια αρκετών πόλεων. Η εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αρχών, με αστυνομικούς να επιχειρούν να κατεβάσουν τα επίμαχα πανό σε διάφορα σημεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή