ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Γενοκτονία Αρμενίων: Βαρύ πλήγμα Μπάιντεν κατά της Άγκυρας

Γενοκτονία Αρμενίων: Βαρύ πλήγμα Μπάιντεν κατά της Άγκυρας

Μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ένα νέο επώδυνο πλήγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν ήρθε από την Ουάσιγκτον. Επικαλούμενα πηγές από τον Λευκό Οίκο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Tζο Μπάιντεν πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία, επιβαρύνοντας τις ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, τα οποία επιβεβαίωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Associated Press κρατούσε, ωστόσο, μια επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας.

Γενοκτονία Αρμενίων: Βαρύ πλήγμα Μπάιντεν κατά της Άγκυρας-1Το 2019, η αμερικανική Γερουσία πέρασε μη δεσμευτική απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς Αμερικανός πρόεδρος έχει πράξει. Πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ήταν ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί στο μήνυμά του προς την αρμενική διασπορά ότι θα αναγνώριζε επισήμως τη γενοκτονία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές. Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θορύβησαν την Αγκυρα, όπου ο Ερντογάν είχε σύσκεψη με τους κορυφαίους συμβούλους του γύρω από το επίμαχο θέμα. Μετά τη διαβούλευση, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κράτους «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψεύδος περί γενοκτονίας των Αρμενίων και σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν αντανάκλαση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί περαιτέρω, κατά 2,2%, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, σημειώθηκαν μεγάλες πωλήσεις τουρκικών ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή γύρω από τα 128 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν από την τουρκική κεντρική τράπεζα τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την κεντρική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι ήταν απολύτως νόμιμο και σκόπιμο να δαπανήσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει τη λίρα και κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «ψέματα» και «προδοσία». Το κεμαλικό κόμμα CHP έχει αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Πού πήγαν τα 128 δισ.;» σε κτίρια αρκετών πόλεων. Η εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αρχών, με αστυνομικούς να επιχειρούν να κατεβάσουν τα επίμαχα πανό σε διάφορα σημεία της χώρας.