Εκπομπές ρύπων: Μείωση στο μισό έως το 2030 από τις ΗΠΑ

Εκπομπές ρύπων: Μείωση στο μισό έως το 2030 από τις ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του «αποφάσισε να αναλάβει δράση» για την κλιματική αλλαγή και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα. Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε επισήμως ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 50%-52% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030 δηλώνοντας πως «τα σημάδια είναι αδιαμφισβήτητα, η επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη και το κόστος της αδράνειας εξακολουθεί να αυξάνεται». 

Η τηλεδιάσκεψη ήταν η πρώτη του είδους που συγκλήθηκε από πρόεδρο των ΗΠΑ και συμμετείχαν 40 παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για να ανακοινώσουν τους στόχους των χωρών τους. 

Η Κίνα επανέλαβε το σχέδιό της να φθάσει στο μέγιστο των εκπομπών έως το 2030 και στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060, εξηγώντας ότι θα γίνει αυστηρός έλεγχος στα έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. «Θα περιορίσουμε αυστηρά την αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα κατά τη 14η πενταετή περίοδο προγραμματισμού και θα τη σταματήσουμε κατά τη 15η πενταετή περίοδο», δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τον νέο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα με στόχο την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030. 

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία ξεκινούν μια συνεργασία καθαρής ενέργειας για την κινητοποίηση επενδύσεων, την επίδειξη καθαρών τεχνολογιών και την έναρξη της «πράσινης» μετάβασης. Ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε τον νέο στόχο της Βρετανίας για μείωση εκπομπών κατά 78% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Ρωσία κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν σε ερευνητικά έργα και νέες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, ενώ θα εξετάσει τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις. Ο Καναδάς δεσμεύθηκε να μειώσει τα επίπεδα εκπομπών του κατά 40%-45% από τα επίπεδα του 2005, έως το 2030, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο του, κατά 30%, ενώ η Νότια Κορέα δεσμεύθηκε να τερματίσει τη χρηματοδότηση οικονομιών άνθρακα στο εξωτερικό. 

Ο νέος φιλόδοξος στόχος των ΗΠΑ απαιτεί απότομη και ταχεία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε σχεδόν κάθε τομέα της αμερικανικής οικονομίας και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση από τη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα για μείωση κατά 25%-28% έως το 2025. Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής έρχεται τη στιγμή κατά την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούν για λήψη αποφασιστικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή