Συναγερμός εξαιτίας συντριβής συριακού πυραύλου στο Ισραήλ

Συναγερμός εξαιτίας συντριβής συριακού πυραύλου στο Ισραήλ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Στο νότιο Ισραήλ κατέπεσε και εξερράγη συριακός αντιαεροπορικός πύραυλος, προκαλώντας συναγερμό στην περιοχή της Ντιμόνα, όπου στεγάζεται ο απόρρητος πυρηνικός αντιδραστήρας της χώρας. 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο συριακός πύραυλος εξετράπη της πορείας του και συνετρίβη 200 χλμ. νότια των συνόρων Συρίας – Ισραήλ. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν λίγη ώρα αργότερα βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τον πύραυλο εδάφους-αέρος SA-5 εκτόξευσε η συριακή αεράμυνα εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών που πραγματοποιούσαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εντός του συριακού εδάφους. Το σημείο της συντριβής του απέχει 30 χλμ. από τις εγκαταστάσεις της Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ.

Οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν μέσα στη νύχτα από τις σειρήνες της αεράμυνας, νομίζοντας ότι στόχος ήταν ο αντιδραστήρας, επίκεντρο του άκρως απόρρητου ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος. Η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες. Εδώ και εβδομάδες, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν απανωτά ρεπορτάζ σχετικά με την ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνάμεων γύρω από τις εγκαταστάσεις της Ντιμόνα και στο ισραηλινό θέρετρο του Εϊλάτ, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, εν αναμονή πλήγματος από πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ή μη επανδρωμένου αεροσκάφους drone, από υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντζ, είπε ότι ο αντιαεροπορικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης «εξουδετέρωσης εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ». Ο Γκαντζ αποκάλυψε, επίσης, ότι το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Ατσάλινος Θόλος» απέτυχε να αναχαιτίσει τον συριακό αντιαεροπορικό πύραυλο. «Τις περισσότερες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα στις αναχαιτίσεις πυραύλων. Η περίπτωση αυτή ήταν πιο περίπλοκη. Θα ερευνήσουμε το περιστατικό και θα προχωρήσουμε», είπε ο Γκαντζ.

Νυχτερινές επιχειρήσεις από αέρος βομβαρδισμών εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η ισραηλινή αεροπορία, πλήττοντας συστοιχίες συριακών αντιαεροπορικών πυραύλων, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής που εκτόξευσε τον SA-5.

Το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο ανέφερε χθες ότι οι αντιαεροπορικές δυνάμεις αναχαίτισαν ισραηλινές ρουκέτες πάνω από προάστιο της Δαμασκού «καταρρίπτοντας τις περισσότερες από αυτές». Σύρος λιποτάκτης του στρατού είπε ότι τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα είχαν ως στόχο την περιοχή της κωμόπολης Ντουμαΐρ, 40 χλμ. βορειοανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, όπου στρατοπεδεύουν υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή