Καταγγελίες εναντίον βιογράφου του Φίλιπ Ροθ

Καταγγελίες εναντίον βιογράφου του Φίλιπ Ροθ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την αποστολή στα βιβλιοπωλεία και την εμπορική προώθηση της νέας βιογραφίας του Αμερικανού λογοτέχνη Φίλιπ Ροθ διέκοψε προσωρινά ο εκδοτικός οίκος WW Norton, καθώς ο συγγραφέας της, Μπλέικ Μπέιλι, αντιμετωπίζει πολλαπλές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από γυναίκες που υπήρξαν κάποτε μαθήτριές του σε γυμνάσιο. «Οι καταγγελίες αυτές είναι πολύ σοβαρές. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε να διακόψουμε την αποστολή και τη διαφήμιση του βιβλίου “Φίλιπ Ροθ: Η Βιογραφία”, εν αναμονή νέων πληροφοριών που θα βγουν στο φως», ανέφερε σε μήνυμά του την Τετάρτη ο εκδοτικός οίκος.

Ο Μπέιλι υπήρξε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στο γυμνάσιο Λάσερ της Νέας Ορλεάνης τη δεκαετία του 1990. Πολλές πρώην μαθήτριές του αποκάλυψαν πρόσφατα ότι είχαν πέσει θύματα απρεπούς συμπεριφοράς από τον ίδιο, ενόσω ήταν καθηγητής τους. Οι καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι ο Μπέιλι τις «προετοίμαζε» και είχε ερωτικές σχέσεις μαζί τους, αφού αυτές είχαν πια αποφοιτήσει από το λύκειο. Μια πρώην μαθήτριά του, η Ιβ Κρόφορντ Πέιτον, κατηγόρησε τον Μπέιλι για βιασμό όταν αυτή ήταν 22 ετών.

Σε επιστολή της, που δημοσιεύθηκε στους Times του Λος Αντζελες, η Πέιτον γράφει: «Οι φήμες αυτές ψιθυρίζονταν εδώ και δεκαετίες. Η συμπεριφορά του ήταν κοινό μυστικό αλλά κανείς δεν μίλησε. Επέλεξε να μην κάνει τίποτα σε ανήλικα κορίτσια, αλλά μας προετοίμασε με τολμηρά αστεία, αγκαλιές που διαρκούσαν πιο πολύ από όσο θα έπρεπε και με τη φιλία του, ακόμη και όταν τελειώσαμε το γυμνάσιο και συνεχίσαμε στο λύκειο». Ο Μπέιλι, που έχει γράψει βιογραφίες του Τζον Τσίβερ και άλλων λογοτεχνών, αρνείται τις εναντίον του καταγγελίες. «Ο κ. Μπέιλι δεν έχει φερθεί ποτέ απρεπώς σε μαθητές και δεν είχε αντιμετωπίσει καμία κριτική κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο λύκειο Λάσερ, πριν από 20 χρόνια. Οι ισχυρισμοί είναι άδικοι, καθώς ο κ. Μπέιλι ουδέποτε “προετοίμασε” γυναίκα για να την κακοποιήσει», ανέφερε ο δικηγόρος του συγγραφέα. Η εταιρεία εκπροσώπησης λογοτεχνών Story Factory, του Λος Αντζελες, ανακοίνωσε, όμως, χθες ότι λύνει τη συνεργασία της με τον Μπέιλι, αφού ενημερώθηκε για τους «ανησυχητικούς ισχυρισμούς».

Η βιογραφία του Φίλιπ Ροθ, που συνέγραψε ο Μπέιλι και εστιάζει κυρίως στην «απίστευτη έλλειψη τακτ του Ροθ απέναντι στις γυναίκες», όπως λέει ο ίδιος ο Μπέιλι, κυκλοφόρησε στις αρχές Απριλίου, για να βρεθεί αμέσως στον κατάλογο των μπεστ σέλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή