Προσφυγή Ε.Ε. κατά AstraZeneca

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της Ε.Ε. για το αν θα προσφύγει νομικά κατά της AstraZeneca για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς το μπλοκ. Η Κομισιόν έθεσε το ζήτημα προχθές σε συνάντηση της Coreper (μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών) και έλαβε τη στήριξη 21 εκ των 27 χωρών. Οπως εξηγεί στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο σκοπός της νομικής διαδικασίας δεν είναι η διεκδίκηση αποζημίωσης, αλλά η επιτάχυνση της παράδοσης δόσεων προς την Ε.Ε.

Η εταιρεία σχολίασε ότι «δεν γνωρίζει για κάποια νομική διαδικασία και συνεχίζει να διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τον εφοδιασμό του εμβολίου με την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη». Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος η AstraZeneca να σταματήσει τις παραδόσεις προς την Ε.Ε. σε περίπτωση νομικής προσφυγής εναντίον της, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ είπε ότι «θα με εξέπληττε πολύ αν συνέβαινε αυτό». 

Ενδεικτική της τεταμένης σχέσης μεταξύ της E.E. και της εταιρείας είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στέφαν ντε Κέερσμακερ, ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η επιλογή αγοράς 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου – δυνατότητα που προβλέπεται στη σχετική σύμβαση προαγοράς. Η προθεσμία για την ενεργοποίηση της επιλογής αυτής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, έχει ήδη παρέλθει.

Υπενθυμίζεται ότι η Astra-Zeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ. Οσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρχικές δεσμεύσεις για 180 εκατ. δόσεις έχουν προ πολλού ψαλιδιστεί στα 70 εκατ., ενώ η αργή ροή των παραδόσεων εντός του Απριλίου  προμηνύει ότι ούτε αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Εξαγωγές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχθές στην Coreper, η Ε.Ε. ενέκρινε εξαγωγές 136,1 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 από το τέλος Ιανουαρίου – εκ των οποίων 52,3 εκατ. προς την Ιαπωνία, 16,2 εκατ. προς το Ηνωμένο Βασίλειο και 12,8 εκατ. προς τον Καναδά. Αντιστοίχως, έως χθες, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν παραλάβει 142,4 εκατ. δόσεις –αναμένονται άλλες 16,3 εκατ. έως το τέλος της εβδομάδας– και είχαν χορηγήσει (έως την περασμένη Δευτέρα) 109,7 εκατ. από αυτές.

Τέλος, σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» έγινε χθες, με τη συμφωνία των εκπροσώπων των κρατών-μελών στο Δίκτυο eHealth ως προς τις καθοδηγητικές γραμμές επί των τεχνικών προδιαγραφών για την εφαρμογή του. Η Κομισιόν ενθάρρυνε τα κράτη-μέλη να κινηθούν «γοργά» για να προετοιμαστούν τεχνικά σε εθνικό επίπεδο, ώστε να διασφαλισθεί ότι το εργαλείο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται «ανά την Ε.Ε. έως τον Ιούνιο του 2021».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή