Ουκρανία: Σημάδια αποκλιμάκωσης

Ουκρανία: Σημάδια αποκλιμάκωσης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε χθες ότι οι ασκήσεις στρατιωτικής ετοιμότητας στις νοτιοδυτικές επαρχίες της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, δίνοντας ένα σήμα αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις σχέσεις της χώρας του με την Ουκρανία. Περίπου 40.000 στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα και άλλοι 40.000 στην Κριμαία, όπου έγιναν και αποβατικές ασκήσεις. 

«Ο στόχος της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης της ετοιμότητας των στρατευμάτων μας επετεύχθη πλήρως», είπε ο Σοϊγκού. Στο Κίεβο, οι ασκήσεις αυτές εξελήφθησαν ως υπενθύμιση της αδύναμης θέσης της χώρας και οδήγησαν σε αιτήματα για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία χωρίς να ξεσπάσει ευρύτερη σύγκρουση. 

Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων πυραύλων και αντιαεροπορικών συστημάτων. Στην τηλεφωνική συνομιλία της περασμένης εβδομάδας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκαν στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν εντός των προσεχών μηνών. 

Από την άλλη πλευρά, πολλοί παράγοντες δηλητηριάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, μεταξύ αυτών και η μεταχείριση που επιφυλάσσει η ρωσική κυβέρνηση στον πιο προβεβλημένο επικριτή του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη υπέρ του Ναβάλνι σε μια σειρά ρωσικών πόλεων, ενώ τουλάχιστον 1.500 εξ αυτών συνελήφθησαν. Η υγεία του 45χρονου πολιτικού ακτιβιστή επιδεινώθηκε δραματικά στη φυλακή και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρατική δολοφονία σε αργή κίνηση. «Η κατάσταση του Αλεξέι είναι κρίσιμη και γι’ αυτό επισπεύσαμε την ημέρα διαδηλώσεων», σημείωσε ο διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Βλαντιμίρ Ασούρκοφ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή