Ευρωκοινοβούλιο – Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων: «Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας»

Ευρωκοινοβούλιο – Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων: «Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ιστορικό ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας σύμφωνα με έκθεση που υιοθετήθηκε χθες από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση δίνει έμφαση στη διολίσθηση του κράτους Δικαίου και της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα και στη «συγκρουσιακή και εχθρική» εξωτερική της πολιτική και εισηγείται, αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι παρ’ ότι πρόκειται για χώρα υποψήφια προς ένταξη, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εσκεμμένα και αυξανόμενα από ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα. Ταυτόχρονα η έντονη και ενίοτε προκλητική ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και η «εχθρική εξωτερική πολιτική, ειδικά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο», έχουν οδηγήσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας σε «ιστορικά χαμηλό σημείο».

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης την «απουσία πολιτικής βούλησης» στην Τουρκία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία και την αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις «σοβαρές ανησυχίες» της Ε.Ε. για το ζητήματα που αφορούν στο κράτος Δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Αναγνωρίζουν όμως το ρόλο «που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η Τουρκία» στη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων, μία κρίση η  διαχείριση της οποίας, όπως αναφέρεται, έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας. Η έκθεση ενθαρρύνει την Ε.Ε. να συνεχίσει να στηρίζει τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 απόντες (το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε προ ολίγου). Θα κατατεθεί πλέον στην ολομέλεια για ψήφιση. Μετά την υιοθέτησή από την ολομέλεια θα αποτελεί την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή