ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ασφαλές και αποτελεσματικό, λέει η Γερμανία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ασφαλές και αποτελεσματικό, λέει η Γερμανία

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19 «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και οι παρενέργειες του είναι εξαιρετικά σπάνιες», τόνισε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας.

Ο Κλάους Σίτσουκερ τόνισε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας για τα εμβόλια, γνωστή ως STIKO, δεν έθεσε περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου της J&J.

ΗΠΑ

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι της Υγείας στις ΗΠΑ εξετάζουν την άρση της σύστασης για διακοπή χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, καθώς εντοπίστηκε περιορισμένος αριθμός νέων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων ανάμεσα στους εμβολιασθέντες με το εν λόγω σκεύασμα.  

Αντ’ αυτού, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι πιθανόν να συμπεριλάβει μια προειδοποίηση στην ετικέτα του εμβολίου για την ενημέρωση των υγειονομικών εργαζομένου αλλά και των πολιτών, για τις εξαιρετικά σπάνιες, αλλά επικίνδυνες παρενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν ξαφνικά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, να διακόψουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της J&J, καθώς είχαν καταγραφεί έξι περιστατικά τέτοιου είδους παρενεργειών σε γυναίκες.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό εγκεφαλικών θρομβώσεων που οδήγησαν σε αιμορραγία και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, δηλαδή συστατικά του αίματος που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων.

Τα περιστατικά αυτά αντιστοιχούν σε λιγότερο από μία στις 1 εκατομμύριο περιπτώσεις εμβολιασμού με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Αλλά οι αρμόδιες αρχές ανησυχούν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα περιστατικά τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια ή που θα μπορούσαν να εμφανιστούν ενώ θα προχωρούσαν οι εμβολιασμοί με το εν λόγω σκεύασμα. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις και τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J