Νέα μελέτη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid

Νέα μελέτη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid

Μια λεπτομερής εικόνα των μακροχρόνιων συνεπειών στην υγεία όσων νόσησαν από Covid

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που υπάρχει πλέον μια αυξανόμενη αίσθηση ότι είναι ορατή η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι ειδικοί εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για περισσότερους εμβολιασμούς κατά της Covid, και ακόμη περισσότερο αφότου μια νέα έρευνα έδωσε μια λεπτομερή εικόνα των μακροχρόνιων συνεπειών στην υγεία όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: Βραδεία υποχώρηση του τρίτου κύματος

Ένας χρόνος από την πρώτη δοκιμή εμβολίου στην Ευρώπη

Στην εν λόγω μελέτη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της νόσου, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέιντ Λούις στην Ουάσιγκτον βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από Covid, φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνου θανάτου και να χρειάζονται περισσότερη ιατρική φροντίδα κατά τους έξι μήνες μετά τη διάγνωσή τους, ακόμη και αν πέρασαν πιο ελαφρά τη νόσο.

«Πρέπει να αναλογιστούμε την εκτεταμένη υγειονομική κρίση που πρόκειται να προκαλέσει κατά τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Δρ. Σαντζέι Γκούπτα, νευροχειρουργός και ανταποκριτής του CNN για ιατρικά θέματα.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη λάβει μια δόση του εμβολίου και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χώρα οφείλει να αυξήσει κατά πολύ τα επίπεδα εμβολιασμού προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον ιό.

Επιπλέον, οι νεότεροι Αμερικανοί, πολλοί εκ των οποίων μπορούν πλέον να εμβολιαστούν, είναι λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή ότι σκοπεύουν να το κάνουν, σε σχέση με τους γηραιότερους, σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση.

Ωστόσο, η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον επικυρώνει αυτό που έχουν πει πολλοί ειδικοί – ότι δεν θα ήθελε κανείς μας να κολλήσει αυτό τον ιό, αναφέρει ο Γκούπτα.

Μεταξύ ενός και έξι μηνών μετά τη νόσηση, ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί από Covid είναι 60% μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε εκείνους που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό. Επιπλέον, οι ασθενείς που νόσησαν από Covid είναι 20% πιθανότερο να χρειαστούν περισσότερη ιατρική φροντίδα και  επιπλέον φαρμακευτική αγωγή για διάστημα άνω των έξι μηνών μετά τη διάγνωσή τους.

Δυστυχώς, οι διαθέσιμες θεραπείες για τη μακροχρόνια Covid είναι περιορισμένες, δήλωσε η Δρ. Λιάνα Γουέν. Τα καλά νέα όμως είναι ότι τα εμβόλια, εκτός από το να προλαμβάνουν τη μόλυνση, μπορούν και να περιορίσουν τα μακροχρόνια συμπτώματα, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Γκούπτα τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μαθαίνουν ακόμη καινούργια πράγματα για τον ιό, τη θεραπεία του και τις επιπλοκές του σε βάθος χρόνου.

«Τα εμβόλια μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τις μεταλλάξεις»

Ένας παράγοντας που απειλεί την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας, είναι η διασπορά των νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια λειτουργούν και σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο αυτές τις παραλλαγές του ιού.

Δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία πρωτοεντοπίστηκαν στην Καλιφόρνια, φαίνεται να μπορούν να πολλαπλασιαστούν ευκολότερα στις μύτες ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει εξήγηση για την ταχύτερη διασπορά τους, σύμφωνα με ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη: Ινδία: 13 νεκροί από φωτιά σε κλινική Covid, ενώ η τοπική μετάλλαξη σαρώνει

Ωστόσο, δείγματα αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε εκείνο της Moderna, δείχνουν ότι, ενώ τα νέα στελέχη είναι ελαφρώς λιγότερο ευάλωτα στην επίδραση των εμβολίων, τα τελευταία εξακολουθούν να παρέχουν προστασία απέναντί τους.  

Η μελέτη δειγμάτων που έχουν ληφθεί από τη μύτη έδειξαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ιού σε εκείνα που ανήκαν σε άτομα που είχαν μολυνθεί από τις νέες παραλλαγές του ιού, σε σχέση με εκείνα που ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από παλαιότερα στελέχη. – κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα στελέχη B.1.427/ B.1.429 πολλαπλασιάζονται ευκολότερα και εξηγεί γιατί είναι πιο μεταδοτικά.

Πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου σε έγκυες με Covid

Έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες με Covid αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους αλλά και θανάτου σε σχέση με τις έγκυες που δεν έχουν προσβληθεί από Covid, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  JAMA Pediatrics.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν «καμπανάκι» κινδύνου για τις έγκυες αλλά και για τους γιατρούς, προκειμένου να ακολουθούν αυστηρά τα μέτρα κατά της Covid.

Βρήκαν μάλιστα ότι οι γυναίκες με Covid είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους – ή ακόμη και θάνατο. Ενώ άλλοι κίνδυνοι είναι ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή στην εγκυμοσύνη που χαρακτηρίζεται από υψηλή αιματολογική πίεση. Η μελέτη, που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισήμαινε ότι ο κίνδυνος θανάτου για τις έγκυες με Covid ήταν 22 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την περίπτωση των εγκύων που δεν είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Φάουτσι: Δεν θα με εξέπληττε αν συνεχίζονταν οι εμβολιασμοί με J & J 

Στο μεταξύ, η συμβουλευτική επιτροπή του CDC για τις πρακτικές ανοσοποίησης πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή σχετικά με επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson, η οποία έχει διακοπεί λόγω ορισμένων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων.

Επιπλέον, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε χθες ότι δεν θα ήταν έκπληξη για εκείνον αν η επιτροπή αποφασίσει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson, όπως έγινε και στην Ευρώπη.

«Δεν θέλω να πω πολλά προτού καταλήξει η επιτροπή του CDC, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – ο οποίος θέτει το ίδιο ερώτημα σχετικά με τη χρήση του ίδιου εμβολίου στην Ευρώπη – αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση του, καθώς θεωρεί ότι ο κίνδυνος από την Covid είναι πολύ μεγαλύτερος από τα πολύ σπάνια περιστατικά παρενεργειών», δήλωσε ο Φάουτσι,

«Επιτρέπουν τη διάθεση του εμβολίου μαζί με μια προειδοποίηση σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή