Τουρκία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον «εγκέφαλο» της απάτης με τα κρυπτονομίσματα

Τουρκία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον «εγκέφαλο» της απάτης με τα κρυπτονομίσματα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον δημιουργό της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex εκδίδει η Τουρκία, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Thodex, ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, πέταξε την Τρίτη για τα Τίρανα.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 62 ανθρώπους για υπόθεση. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από αστυνομικές εφόδους σε 8 πόλεις. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και για ακόμα 16 ανθρώπους.

H Thodex δήλωσε ότι δεν είναι αληθή τα αρνητικά ρεπορτάζ για την ίδια και ότι τράπεζες και επενδυτικά ταμεία – τα ονόματα των οποίων θα αναφέρει αργότερα – θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία και έχουν προτείνει μία σύμπραξη.

Ο όγκος συναλλαγών στην πλατφόρμα της Thodex ανήλθε στα 538 δισ. δολάρια στην τελευταία ημέρα που λειτούργησε, σύμφωνα με την Coinmarketcap.

⇒ Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Σκάνδαλο δύο δισ. με κρυπτονομίσματα

Θύματα απάτης μισό εκατομμύριο χρήστες 

Υπενθυμίζεται ότι «κλειδωμένοι» εκτός των λογαριασμών τους βρέθηκαν χθες εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της σχετικής εφαρμογής Thodex, μετά τη διακοπή λειτουργίας της, την Τετάρτη, οδηγώντας σε καταγγελίες για απάτη.

Την Πέμπτη, η Thodex δημοσίευσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, λέγοντας ότι θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για «τέσσερις με πέντε ημέρες», εξαιτίας μεταβίβασης ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών της εταιρείας είχε φθάσει σε 1,2 δισ. δολάρια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 500.000 χρήστες στην Τουρκία. 

Η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε έδειξε, όμως, ότι ο ιδιοκτήτης της Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, επιβιβάστηκε την Τρίτη σε διεθνή πτήση από το αεροδρόμιο της Πόλης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Οζέρ να διέφυγε με 2 δισ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα από τις καταθέσεις των χρηστών της εφαρμογής, με προορισμό την Ταϊλάνδη.

Ο Οζέρ αποσυνδέθηκε επίσης από τις σελίδες κοινωνικών δικτύων, στις οποίες ήταν ιδιαίτερα δραστήριος.

Ο αριθμός επενδυτών στην εφαρμογή του Οζέρ είχε πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό, μετά την απόφασή του να προσφέρει δωρεάν 2 εκατ. κρυπτονομίσματα dogecoin, το ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε ως αστείο, για να αποδειχθεί εντέλει δημοφιλές, με επενδυτές από όλον τον κόσμο, εν μέρει χάρη στη στήριξη που εξασφάλισε από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη της βιομηχανίας Tesla, Ελον Μασκ.

Στις αρχές του μήνα, όμως, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών μετά τις 30 Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι η ανωνυμία των συναλλαγών αυτών ενέχει κινδύνους για τις τραπεζικές συναλλαγές.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας απαγορεύει, επίσης, την πραγματοποίηση συναλλαγών με κρυπτονόμισμα από χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ο δικηγόρος Ογκούζ Κιλίτς λέει ότι αποδέχθηκε το αίτημα χρηστών της πλατφόρμας Thodex και κατέθεσε ομαδική αγωγή στην αστική δικαιοσύνη και μήνυση στην εισαγγελία της Άγκυρας, εκ μέρους επενδυτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή