Επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν

Επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η τουρκική οικονομία δοκιμάζεται και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, εν αναμονή της τοποθέτησης του προέδρου Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Aγκυρα επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς χώρες-συμμάχους των ΗΠA, με τις οποίες είχε έρθει σε σύγκρουση το προηγούμενο διάστημα.

Η τουρκική κυβέρνηση προσκάλεσε τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, να συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah χαρακτήριζε την πρόσκληση του Στάινιτς «ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα επανασυμφιλίωσης των δύο χωρών, οι δεσμοί των οποίων διαταράχθηκαν το 2018». 

Οι πρεσβευτές των δύο χωρών έχουν αποσυρθεί από την Ιερουσαλήμ και την Αγκυρα, αντίστοιχα, ενώ πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η εκ νέου ανταλλαγή πρεσβευτών προϋποθέτει να αλλάξει το Ισραήλ συμπεριφορά έναντι των Παλαιστινίων. Ο Γιουβάλ Στάινιτς είναι ο τελευταίος Ισραηλινός πολιτικός που επισκέφθηκε την Τουρκία, το 2017. Πρόσφατα, εξέφρασε την ετοιμότητα του Ισραήλ να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που παράγει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν, με αφορμή τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου. Η επικοινωνία των δύο υπουργών εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για εξομάλυνση των σχέσεων με τα Εμιράτα, ύστερα από τη μετωπική σύγκρουση των δύο κρατών στις κρίσεις της Συρίας και της Λιβύης. Ο πρόσφατος τερματισμός του αποκλεισμού του Κατάρ –βασικού συμμάχου της Τουρκίας στον Κόλπο– από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα προλείανε το έδαφος για την επιχειρούμενη προσέγγιση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα Εμιράτα και είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την αραβική χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται ότι τηλεφώνησε αργά χθες το βράδυ στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη συνομιλία τους από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ. Η συνδιάλεξη έγινε μία μέρα πριν από τη σημερινή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ουάσιγκτον, ένα θέμα που αναμένεται να οξύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Δεν έγινε σαφές αν πρόθεση του Αμερικανού προέδρου ήταν να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τον Ερντογάν.

Εν αναμονή της δήλωσης Μπάιντεν, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να απέχουν από την πολιτικοποίηση μιας διαμάχης μεταξύ ιστορικών». Ο Ακάρ επικαλέστηκε μαρτυρίες του Τζέιμς Χάρντμπορντ, Αμερικανού αξιωματικού την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να ρίξει σκιές αμφιβολίας στη γενοκτονία και υπενθύμισε επιστολή που είχε στείλει το 2005 ο Ερντογάν στην ηγεσία της Αρμενίας, για τη δημιουργία κοινής επιτροπής ιστορικών με αντικείμενο τη μελέτη της συγκεκριμένης τραγωδίας.

Στην πρώτη γραμμή της τουρκικής επικαιρότητας εξακολουθεί να βρίσκεται το σκάνδαλο γύρω από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Thοdex. Με επιδρομές σε οκτώ επαρχίες της χώρας, χθες τα χαράματα αστυνομικοί συνέλαβαν 78 υπόπτους για εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ η Ιντερπόλ εξέδωσε ειδοποίηση για τον εντοπισμό του ιδρυτή της Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης γνωστοποίησε ότι ο Οζέρ έχει εντοπιστεί στα Τίρανα και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές για την έκδοσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή