H SpaceX στέλνει πλήρωμα της NASA στο Διάστημα

H SpaceX στέλνει πλήρωμα της NASA στο Διάστημα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η NASA και η εταιρεία πυραύλων SpaceX του Ελον Μασκ έστειλαν μια νέα ομάδα τεσσάρων αστροναυτών σε πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πλήρωμα, που ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι χθες, είναι το πρώτο που τέθηκε ποτέ σε τροχιά από έναν ενισχυτή πυραύλων ο οποίος ανακυκλώθηκε από προηγούμενη διαστημική πτήση. Το διαστημικό σκάφος τύπου Crew Dragon, με την ονομασία «Endeavour», εκτοξεύθηκε στον ουρανό προσδεδεμένο σε έναν πύραυλο της SpaceX λίγο πριν από τις 6 π.μ. τοπική ώρα, από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA, στη Φλόριντα, και η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από το NASA TV. 

Το πλήρωμα αποτελείται από δύο αστροναύτες της NASA, τον 53χρονο διοικητή της αποστολής Σέιν Κίμπρου και τη 49χρονη πιλότο Μέγκαν Μακάρθουρ, μαζί με τον 52χρονο Ιάπωνα αστροναύτη Ακίχικο Χοσίντε και τον 43χρονο ειδικό της αποστολής, Γάλλο μηχανικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Τομάς Πεσκέ. Η ομάδα αναμένεται να φθάσει στον διαστημικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από τη Γη, νωρίς σήμερα, μετά πτήση περίπου 24 ωρών. «Είναι υπέροχο να επιστρέφεις στο Διάστημα», δήλωσε ο διοικητής της πτήσης, Σέιν Κίμπρου. Για να αποφευχθεί η μετάδοση κορωνοϊού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το πλήρωμα εμβολιάστηκε και τέθηκε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν από την εκτόξευση, όπως προβλέπουν οι υγειονομικοί κανονισμοί της NASA. 

Η αποστολή σηματοδοτεί τη δεύτερη «επιχειρησιακή» διαστημική ομάδα που οργανώθηκε από τη NASA και ταξίδεψε σε μια κάψουλα Dragon Crew, καθώς οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ξανά τις πτήσεις αστροναυτών στο Διάστημα από το έδαφος τους πέρυσι, μετά μια ενδιάμεση παύση των αποστολών για εννέα χρόνια, στο τέλος του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου των ΗΠΑ, το 2011. 

Η αποστολή αυτή αποτελεί, επίσης, την τρίτη επανδρωμένη πτήση που τέθηκε σε τροχιά στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, της NASA με τη SpaceX, την εταιρεία πυραύλων που ιδρύθηκε και ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Ελον Μασκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή