Δολοφονία Φλόιντ: Η ενοχή του Σόβιν ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην αστυνομία

Δολοφονία Φλόιντ: Η ενοχή του Σόβιν ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην αστυνομία

Yστερα από την καταδίκη Σόβιν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενοχή του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο στη Μινεάπολη ανοίγει τον δρόμο για ριζική μεταρρύθμιση της αστυνομίας σε όλες τις ΗΠΑ και την υιοθέτηση νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε υποβαθμισμένες συνοικίες αμερικανικών πόλεων. Προανάκρουσμα της αναμενόμενης μεταρρύθμισης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης, την οποία ο ίδιος χαιρέτισε. Ακολούθησε, την Τετάρτη, η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ περί διεξαγωγής ευρύτατης έρευνας για το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης – μια σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να καταστείλει τις αυθαιρεσίες αστυνομικών σε όλη τη χώρα.

Παρότι η ποινή του Σόβιν δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και η δίκη των τριών συνεργών του δεν έχει καν αρχίσει, η απόφαση των ενόρκων δημιουργεί την αίσθηση στο κοινό ότι η αστυνομική αυθαιρεσία δεν θα γίνεται πια ανεκτή, παρά τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά θανάτων από πυρά αστυνομικών σε όλες τις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Η καταδίκη αστυνομικών για χρήση υπερβολικής –και ενίοτε φονικής– βίας εναντίον υπόπτων είναι ιδιαιτέρως σπάνια. Η ταχύτητα με την οποία οι ένορκοι κατέληξαν στην καταδικαστική ετυμηγορία τους αποδεικνύει πόσο επηρεάστηκαν από τις εικόνες της σύλληψης. Την ίδια ώρα, καταπέλτης υπήρξε η κατάθεση του πρώην αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος επέκρινε την ακραία βία που επέδειξε ο Σόβιν στη σύλληψη του υπόπτου.

Η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στον πολιτικό κόσμο και στην ίδια την αστυνομία. Η πολιτεία καλείται να αντισταθεί στις απαιτήσεις λαϊκιστών για κατάργηση της αστυνομίας ή τη στέρηση της χρηματοδότησής της. Μόνο ο συνδυασμός καλύτερης εκπαίδευσης των αστυνομικών και ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης είναι ικανός να περιορίσει τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η ευρύτερη εκστρατεία κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, που πυροδοτήθηκε πέρυσι με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενδέχεται να οδηγήσει σε έστω και περιορισμένης κλίμακας εκσυγχρονισμό της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και σε αντιμετώπιση αδικιών στην πρόσβαση στη στέγη και στην ιατρική περίθαλψη Αφροαμερικανών και μελών μειονοτήτων. Ο θάνατος του Φλόιντ ίσως αποδειχθεί σημείο καμπής. Το κίνημα Black Lives Matter και η αποτυχία του Ντόναλντ Τραμπ να το διαχειριστεί με ψυχραιμία συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές.

Η καταδίκη του Σόβιν κατέφερε και αυτή ισχυρό πλήγμα στην κουλτούρα αστυνομικής ασυδοσίας, καθώς πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες ευνομίας μιας δικαστικής αίθουσας, με ταχύτητα, νηφαλιότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων των πλευρών. Μια υπόθεση η οποία αποκάλυψε το χειρότερο πρόσωπο των δυνάμεων ασφαλείας κατέληξε να δώσει ελπίδα για ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή