ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Δεν αμφισβητείται» η ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου για τη δολοφονία αστυνομικού

Ο 36χρονος Τυνήσιος είχε παρακολουθήσει βίντεο θρησκευτικού περιεχομένου που υμνούσαν τις πράξεις των τζιχαντιστών πριν εξαπολύσει την επίθεσή του, αποκάλυψε ο εισαγγελέας

Γαλλία: «Δεν αμφισβητείται» η ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου για τη δολοφονία αστυνομικού

Ο 36χρονος Τυνήσιος, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή μαχαίρωσε και σκότωσε μια διοικητική υπάλληλο της γαλλικής αστυνομίας στα προάστια του Παρισιού, είχε παρακολουθήσει βίντεο θρησκευτικού περιεχομένου που υμνούσαν τις πράξεις των τζιχαντιστών πριν εξαπολύσει την επίθεσή του, αποκάλυψε ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Από την επίσημη έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος παρακολούθησε αυτά τα βίντεο στο κινητό τηλέφωνό του λίγα λεπτά προτού να επιτεθεί στο θύμα του, μια γυναίκα 59 ετών, μητέρα δύο παιδιών.

Στη συνέχεια, ο Γκορσέν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Ραμπουγιέ, στα νότια του Παρισιού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία

Ο Ρικάρ είπε ότι «δεν αμφισβητείται» η ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου, όμως παραδέχτηκε ότι αντιμετώπιζε και ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα. Ανακοίνωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι σήμερα τέθηκε υπό κράτηση για την υπόθεση αυτή ένας πέμπτος ύποπτος, ένας εξάδελφος του δράστη.

Ο εισαγγελέας σημείωσε εξάλλου ότι οι γαλλικές αρχές συνεργάζονται με τις αντίστοιχες τυνησιακές στην έρευνά τους. Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Παρίσι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε την επίθεση.

Ο πατέρας του Γκορσέν είπε στην κατάθεσή του ότι παρατήρησε στις αρχές του έτους ότι ο γιος του παρουσίαζε προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ ταυτόχρονα είχε υιοθετήσει και μια ριζοσπαστική άποψη του Ισλάμ. Τον Φεβρουάριο ζήτησε ψυχιατρική βοήθεια και έκλεισε δύο ραντεβού στο νοσοκομειακό κέντρο του Ραμπουγιέ. «Φαίνεται όμως ότι η κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκε ούτε νοσηλεία, ούτε θεραπεία», είπε ο Ρικάρ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP