Η μυστηριώδης εταιρία που διαχειρίζεται κυβερνοχώρο ιδιοκτησίας του Πενταγώνου

Η μυστηριώδης εταιρία που διαχειρίζεται κυβερνοχώρο ιδιοκτησίας του Πενταγώνου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, συνέβαινε κάτι πολύ παράξενο στον χώρο του Ίντερνετ: Μια μυστηριώδης εταιρική οντότητα, με έδρα ένα γραφειάκι πάνω από μια τράπεζα στη Φλόριντα ανακοίνωνε στα διεθνή ηλεκτρονικά δίκτυα ότι ανέλαβε να διαχειριστεί ένα κολοσσιαίο, και μέχρι τότε αχρησιμοποίητο, κομμάτι του Διαδικτύου που ανήκει στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, τον δημιουργό του Ίντερνετ.

Από τότε το τμήμα εκείνο του Διαδικτύου έχει υπερτετραπλασιάσει τις διευθύνσεις που φιλοξενεί, ανερχόμενο πλέον σχεδόν στο 4% ολόκληρου του Ίντερνετ.

«Είναι τεράστιο. Πρόκειται για ό,τι μεγαλύτερο έχει συμβεί στην ιστορία του Ίντερνετ», δηλώνει στο Associated Press o Νταγκ Μάντορι, υπεύθυνος ανάλυσης του Διαδικτύου της εταιρίας διαχείρισης δικτύων Κέντικ. Ο συγκεκριμένος κυβερνοχώρος είναι υπερδιπλάσιος του χώρου που χρησιμοποιεί το ίδιο το Πεντάγωνο.

Ύστερα από εβδομάδες μυστηρίου, το Πεντάγωνο αποφάσισε να παράσχει μια μερική εξήγηση στην ιντερνετική κοινότητα για το τι κάνει, χωρίς πάντως να λύσει όλες τις απορίες, όπως γιατί επέλεξε για τη διαχείριση του κυβερνοχώρου της μια εταρία που δεν υπήρχε καν έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Πεντάγωνο είπε ότι σκοπεύει να «αποτιμήσει και να εμποδίσει τη μη αδειοδοτημένη χρήση του κυβερνοχώρου που ανήκει στο υπουργείο», σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου γραφείου του υπουργείου την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανών ευάλωτων σημείων, στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων από ξένες δυνάμεις που συστηματικά παρεισφρύουν σε αμερικανικά δίκτυα, λειτουργώντας συχνά από αχρησιμοποίητους χώρους για διευθύνσεις όπως αυτούς που έχει στην ιδιοκτησία του το Πεντάγωνο.

Ωστόσο η δήλωση του Πενταγώνου δεν ανέφερε τυχόν εργολαβίες σε τρίτους.

Είναι γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης συχνά αντιμετωπίζει καταπατήσεις του κυβερνοχώρου του, εν μέρει λόγω της έλλειψης διαθέσιμων διευθύνσεων για ιστοσελίδες. Σύμφωνα με τον κ. Μάντορι, η διαφήμιση προς πώληση του χώρου αυτού θα διώξει πιο εύκολα τους καταπατητές και θα επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να συλλέξουν πλούσιες και πολύτιμες πληροφορίες περί απειλών.

Ορισμένοι ειδικοί περί κυβερνοασφαλείας εκτιμούν ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρησιμοποιεί τον κυβερνοχώρο που προσφέρει για να διασπείρει… φάκες στις οποίες ελπίζει να πιάσει χάκερς, ή να στήσει συγκεκριμένη υποδομή, με προγράμματα και σέρβερ, που θα χτενίζουν την κίνηση στο Ίντερνετ για ύποπτες δραστηριότητες.

«Αυτό αυξάνει σημαντικά τον χώρο που μπορούν να παρακολουθούν», ανέφερε ο κ. Μάντορι.

Αυτό που δεν εξήγησε το Πεντάγωνο είναι γιατί επέλεξε την Global Resource Systems LLC, μια εταιρία χωρίς την παραμικρή συνεργασία με το κράτος στο παρελθόν. Είναι χωρίς παρουσία στο Ίντερνετ, ούτε καν στον τηλεφωνικό κατάλογο της Φλόριδα, αλλά και χωρίς άδεια επιχείρησης στην περιοχή Πλαντέισον όπου βρίσκεται, καθώς καταχωρήθηκε στη μακρινή πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Πλέον όμως η εταιρία αυτή διαχειρίζεται μεγαλύτερο κομμάτι του κυβερνοχώρου από την China Telecom, την AT&T ή την Comcast.

Το μόνο όνομα που συνδέεται με την εταιρία αυτή, ο Ρέιμοντ Σαουλίνο, έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με το Πεντάγωνο και το FBI. Ωστόσο είχε και ύποπτη δραστηριότητα, καθώς το 2011 φερόνταν να πωλούσε σε κυβερνητικές υπηρεσίες συσκευή που επιτρέπει την παρακολούθηση διαδικτυακών δραστηριοτήτων με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών ασφαλείας.

Όσοι έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με την εταιρία εδώ και τρεις μήνες δεν το έχουν καταφέρει. Η αποφυγή παροχής εξηγήσεων από το Πεντάγωνο επιτείνει, αν μη τι άλλο, το μυστήριο της υπόθεσης…

Πηγή: The Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή