Η Google τιμά τη βιολόγο Αν ΜακΛάρεν στο σημερινό της doodle

Η Google τιμά τη βιολόγο Αν ΜακΛάρεν στο σημερινό της doodle

Η Μακλάρεν θεωρείται από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιολόγους του 20ού αιώνα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 94 χρόνια από τη γέννηση της Βρετανίδας επιστήμονα Αν ΜακΛάρεν τιμά η Google με το σημερινό doodle

Η Μακλάρεν θεωρείται από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιολόγους του 20ού αιώνα καθώς η θεμελιώδης έρευνά της στην εμβρυολογία, άνοιξε τον δρόμο για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ίδια έλαβε πολλές διακρίσεις για την συνεισφορά της στην επιστήμη.

H Αν Λώρα Ντορίνθια ΜακΛάρεν γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου 1927 και ως παιδί είχε παίξει σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1936 με τίτλο «The Shape of Things to Come».

Σε μια σκηνή της ταινίας, κατά την οποία ο προ-πάππους βρισκόταν στο 2054 και της μιλούσε για την πρόοδο της Τεχνολογίας του Διαστήματος και της έλεγε πώς τα ποντίκια έφτασαν μέχρι και στη Σελήνη. Όπως είχε πει η ίδια, η συγκεκριμένη σκηνή ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με την βιολογία και την επιστήμη.

Με πτυχίο ζωολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου μεταξύ των καθηγητών της ήταν o νομπελίστας βιολόγος Πίτερ Μένταγουορ, ο οποίος την προσανατόλισε στην έρευνα της αναπαραγωγικής βιολογίας.

Τη δεκαετία του ’50 η Αν ΜακΛάρεν άρχισε να πειραματίζεται με ποντίκια για να κατανοήσει τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών. Με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα), η Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα της μητέρας.

Η Αν Μακλάρεν έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα το 2007. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή