ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε διπλό κλοιό ο Τζόνσον – Ψάχνουν το «βαθύ λαρύγγι» για τις «στοιβάδες νεκρών»

Ντόμινο εξελίξεων μετά το δημοσίευμα της Daily Mail για την επίμαχη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο πολυμέτωπων πυρών - Έρευνα στην κυβέρνηση για τη διαρροή

Βρετανία: Σε διπλό κλοιό ο Τζόνσον – Ψάχνουν το «βαθύ λαρύγγι» για τις «στοιβάδες νεκρών»

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία το δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να υποστηρίξε τον περασμένο Οκτώβριο ότι προτιμούσε να αφήσουν «τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», παρά να κηρύξει ένα τρίτο lockdown, όπως επέμεναν οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οχι άλλα γαμ… lockdown, αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», είναι η φερόμενη αποστροφή του Βρετανού πρωθυπουργού που έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, αλλά και δυνητικών πολιτικών εξελίξεων. 

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος προέβη στην εν λόγω διαρροή προς την εφημερίδα και έως την ολοκλήρωσή της, δεν πρόκειται αν προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Πάντως, από τη Ντάουνινγκ Στριτ, διαψεύδουν το δημοσίευμα και δια στόματος και του ίδιου του Τζόνσον. «Όχι δεν το είπα ποτέ. Το σημαντικό όμως, νομίζω, ότι οι πολίτες αυτό που θέλουν από εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown λειτουργούν. Και όντως λειτούργησαν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ και ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, προέβη σε διάψευση δηλώνοντας πως «ο Τζόνσον ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid».

Από την πλευρά της, η Daily Mail απαντά ότι τα πρόσωπα που άκουσαν με τα αυτιά τους τις φράσεις αυτές του Bρετανού πρωθυπουργού επιμένουν στους ισχυρισμούς τους, ενώ την αποστροφή του Τζόνσον επιβεβαιώνει και το BBC. 

Πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της σφοδρής κριτικής προς το πρόσωπο του Τζόνσον, τόσο για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, όσο και για το θέμα της χρηματοδότησης της διακόσμησης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος, το οποίο έχει πυροδοτήσει και κοινοβουλευτική έρευνα. 

Όλα τα παραπάνω, μάλιστα, έρχονται σε μια «ευαίσθητη» περίοδο πολιτικά για τον ίδιο, αλλά και συνολικά για το κόμμα των Συντηρητικών, μιας και σε δέκα ημέρες έρχονται οι τοπικές και δημοτικές εκλογές. Όπως τονίζουν βρετανικά μέσα, παρότι η κυβερνώσα παράταξη διατηρεί προβάδισμα έναντι των Εργατικών – ποντάροντας κυρίως στην επιτυχή εμβολιαστική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο – τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσουν πλήγμα στην παράταξη και στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άλλωστε είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας. 

Ο ρόλος του Κάμινγκς

Ως κεντρικό πρόσωπο στο παζλ παρουσιάζεται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο πρώην κορυφαίος πρωθυπουργικός σύμβουλος Ντόμινικ Κάμινγκς, τον οποίο ο Τζόνσον απομάκρυνε πριν μερικούς μήνες, μετατρέποντάς τον, όπως φαίνεται σε θανάσιμο, αλλά και «επικίνδυνο» εχθρό. 

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον Κάμινγκς για ορισμένες διαρροές σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον. 

Ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, το πρόσωπο που έφερε τον Τζόνσον μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι είναι η πηγή των διαρροών και ανταπέδωσε, λέγοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος και ότι στερείται ακεραιότητας.

Ο Κάμινγκς κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Μπόρις Τζόνσον ότι σχεδίασε να ζητήσει από χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος να χρηματοδοτήσουν το όραμα της Κάρι Σίμοντς για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «ανήθικα, ανόητα, εν δυνάμει παράνομα και σχεδόν σίγουρα κατά παραβίασιν των κανόνων της δημοσιοποίησης των πολιτικών δωρεών».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα για να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Ηδη το σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter ότι η αποτυχία έγκαιρης εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών στην Βρετανία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα προκαλώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Κάμινγκς προειδοποιούν ότι ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον έχει τις ηχητικές καταγραφές όλων των ευαίσθητων συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ με υπουργούς και αξιωματούχου

Συνεργάτης του διαβεβαιώνει ότι φεύγοντας πέρυσι από το πρωθυπουργικό γραφείο πήρε μαζί μεγάλο όγκο ντοκουμέντων, ανάμεσά τους και ηχητικό υλικό.

«Ο Ντομ έχει τεράστιο όγκο ηχητικού υλικού. Είναι τρελοί να ξεκινούν πόλεμο μαζί του γιατί είναι ικανός να υποστηρίξει με αποδείξεις πολλούς από τους ισχυρισμούς του», δήλωσε πρόσωπο του περιβάλλοντος του Κάμινγκς. «Ελεγε στους συμβούλους συνεχώς να κάνουν ηχητικές καταγραφές – συνομιλίες με αξιωματούχους. Εχει επίσης κρατήσει μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του».