Εμβόλιο AstraZeneca: Οι ΗΠΑ θα διανείμουν έως 60 εκατ. δόσεις σε άλλες χώρες

Εμβόλιο AstraZeneca: Οι ΗΠΑ θα διανείμουν έως 60 εκατ. δόσεις σε άλλες χώρες

«Δεδομένου του ισχυρού χαρτοφυλακίου εμβολίων και καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο εμβόλιο τους επόμενες μήνες», δήλωσε αξιωματούχος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να διανέμουν σε άλλες χώρες δόσεις της AstraZeneca μόλις το συγκεκριμένο εμβόλιο κριθεί ασφαλές από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος στο Associated Press τη Δευτέρα.

Κατά το ίδιο μέσο, αναμένεται να είναι διαθέσιμες προς εξαγωγή έως και 60 εκατομμύρια δόσεις τους επόμενους μήνες.

Το περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να μοιραστούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε Μεξικό και Καναδά.

⇒ Διαβάστε ακόμη: AstraZeneca: Nωρίτερα από τις 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως αναφέρει το AP.

Ο Λευκός Οίκος έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά τα αποθέματα των τριών εμβολίων που χορηγούνται στις ΗΠΑ.

«Δεδομένου του ισχυρού χαρτοφυλακίου εμβολίων που έχουν ήδη οι ΗΠΑ και τα οποία έχουν εγκριθεί από τον FDA, και δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο εμβόλιο εδώ κατά τους επόμενες μήνες», δήλωσε ο αρμόδιος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, Τζεφ Ζιντς.

«Επομένως, οι ΗΠΑ αναζητούν επιλογές για να μοιραστούν τις δόσεις της AstraZeneca με άλλες χώρες, όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες» συμπλήρωσε.

Σχεδόν 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν παραχθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον FDA δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Η Ε.Ε. ποντάρει στα εμβόλια mRNA – Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Αυτή η διαδικασία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Associated Press, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις ακόμη βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής και θα μπορούσαν να διατεθούν για αποστολή τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει πού θα διατεθούν οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε ο κ. Ζιντς. Μεξικό και Καναδάς ζήτησαν από τη διοίκηση Μπάιντεν να χορηγήσει περισσότερες δόσεις, ενώ δεκάδες άλλες χώρες αναζητούν πρόσβαση σε προμήθειες του εμβολίου.

Τα εμβόλια θα διατεθούν δωρεάν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις – αν και η AstraZeneca αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυση Ε.Ε. κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Οι δόσεις της AstraZeneca στις ΗΠΑ παρήχθησαν σε εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, το οποίο βρέθηκε στο μικροσκόπιο έπειτα από ζήτημα που προέκυψε με την παραγωγή παρτίδων του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι ΗΠΑ πίεσαν την J&J να αναλάβει το εργοστάσιο και σταμάτησε η παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Η AstraZeneca εξακολουθεί να αναζητεί μια νέα εγκατάσταση στις ΗΠΑ για την παραγωγή δόσεων μελλοντικά.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή