Στο εδώλιο της Κομισιόν η AstraZeneca

Στο εδώλιο της Κομισιόν η AstraZeneca

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca εκκίνησε την Παρασκευή η Κομισιόν, «εκ μέρους της ίδιας και των κρατών-μελών», για τη χρόνια αποτυχία της εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 προς την Ε.Ε., όπως επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει αύριο στο αρμόδιο δικαστήριο των Βρυξελλών. Oπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές με γνώση της κατάστασης, η ετυμηγορία του δικαστηρίου (λόγω της διαδικασίας του επείγοντος) αναμένεται εντός τριών έως επτά εβδομάδων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι όλα τα κράτη-μέλη συντάσσονται με την Επιτροπή και σκοπός της αγωγής είναι η επιτάχυνση των παραδόσεων, όχι η διεκδίκηση αποζημιώσεων. H AstraZeneca, σε χθεσινή της ανακοίνωση, εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφύγει εναντίον της. «Η εταιρεία μας είναι έτοιμη να παραδώσει 50 εκατ. δόσεις στις χώρες της Ευρώπης έως το τέλος Απριλίου, όπως είχαμε προβλέψει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η AstraZeneca «έχει συμμορφωθεί πλήρως» με τους όρους της σύμβασης προαγοράς με την Ε.Ε., αναφέρεται. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ. δόσεις εμβολίων έως τις 31 Μαρτίου, έναντι αρχικών δεσμεύσεων για 120 εκατ. δόσεις. Από τις 180 εκατ. δόσεις που είχε δεσμευθεί να παραδώσει στο β΄ τρίμηνο, η εταιρεία πλέον προβλέπει ότι θα παραδώσει 70 εκατ.

Ταυτόχρονα, χθες, η Sanofi ανακοίνωσε την τρίτη συνεργασία της με εταιρεία παραγωγό εμβολίων κατά της COVID-19. Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία, που αναπτύσσει παράλληλα το δικό της εμβόλιο κατά της ασθένειας (και έχει υπογράψει σύμβαση προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), θα παραγάγει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου mRNA της Moderna σε μονάδα της, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η Sanofi έχει ήδη συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με την BioNTech και την Johnson & Johnson. Δεν είναι σαφές αν οι δόσεις αυτές θα κατευθυνθούν και προς την Ε.Ε. (ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέδειξε τον ρόλο της διοίκησης Μπάιντεν στη σύναψη της συμφωνίας, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν προς το παρόν να απαγορεύουν τις εξαγωγές εμβολίων).

Τέλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε χθες εκ νέου την αποδοκιμασία της για το άνοιγμα των μη ζωτικών μετακινήσεων σε τρίτες χώρες, στο οποίο προχωρεί ήδη η Ελλάδα, δεδομένου ότι εξακολουθεί να ισχύει η σύσταση που τις απαγορεύει για όλες πλην ενός μικρού αριθμού επιδημιολογικά μη επιβαρυμένων χωρών. Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη ήδη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την τροποποίηση αυτής της σύστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σύσταση θα επιτρέψει τις μετακινήσεις από τρίτες χώρες σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί, έχουν αναρρώσει πρόσφατα ή έχουν κάνει τεστ που αποδεικνύει ότι δεν νοσούν από COVID-19 – με την εξαίρεση ιδιαιτέρως επιδημιολογικά επιβαρυμένων χωρών. Πέραν της γενικής σύστασης, θα πρέπει να γίνουν τεχνικές διαβουλεύσεις για τα σχετικά πιστοποιητικά με την κάθε χώρα ξεχωριστά – όπως ήδη συμβαίνει με τις ΗΠΑ, αλλά όχι με το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή