ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσβαση ξανά των Παλαιστινίων στην Παλαιά Πόλη

Πρόσβαση ξανά των Παλαιστινίων στην Παλαιά Πόλη

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Πύλη της Δαμασκού, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορτάσουν την αφαίρεση των οδοφραγμάτων που είχε τοποθετήσει ο ισραηλινός στρατός, αποτρέποντας την πρόσβαση στην περιοχή των τειχών της ανατολικής πόλης. Νέοι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ ζητωκραυγάζοντας για το γεγονός ότι απέκτησαν τη δυνατότητα να φθάσουν στα σημεία νυχτερινής συνάντησης, στην πόλη, κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Ωστόσο, ο γενικός ενθουσιασμός δεν απέτρεψε τα επεισόδια που ξέσπασαν όταν η ισραηλινή αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος και να κατάσχει τις παλαιστινιακές σημαίες. Νεαροί Παλαιστίνιοι απάντησαν στους έφιππους αστυνομικούς και στις ρίψεις νερού πετώντας πέτρες και μπουκάλια. Παρατηρητές, πάντως, επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις της Κυριακής ήταν λιγότερο βίαιες από εκείνες των προηγούμενων ημερών. 

Εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης. Ηδη, από την αρχή του ιερού μήνα των μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι, στις 13 Απριλίου, σημειώνονταν σχεδόν κάθε βράδυ επεισόδια εξαιτίας των οδοφραγμάτων και της απαγόρευσης συγκεντρώσεων. 

Μετά την απομάκρυνσή τους, ο Αχμάντ Τιμπίντ, βουλευτής της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, χαρακτήρισε την αρχική απόφαση να αποτραπεί η πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Παλαιά Πόλη λανθασμένη, τονίζοντας ότι «η απόφαση για την αφαίρεσή των οδοφραγμάτων είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να σταματήσουν να επιτίθενται στους Παλαιστινίους». 

Βίντεο που αναρτήθηκαν την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαθανατίζουν Παλαιστινίους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα μετά τη βραδινή προσευχή. Η ισραηλινή αστυνομία, ωστόσο, επανέλαβε ότι τα εμπόδια αφαιρέθηκαν με πρωτοβουλία της προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «διατάχθηκε η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων μετά συνομιλίες με τις θρησκευτικές αρχές, την τοπική ηγεσία και τους καταστηματάρχες της περιοχής. Πρόκειται για απόφαση που στοχεύει στη διασφάλιση της ειρήνης για όλους στην Ιερουσαλήμ».

Oι ταραχές στην περιοχή κλιμακώθηκαν την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους νοσηλευτές, εκείνο το βράδυ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι στις συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία συνέλαβε 50 διαδηλωτές, τη στιγμή κατά την οποία υπερεθνικιστές Ισραηλινοί πραγματοποιούσαν παρέλαση στην παλαιά πόλη κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Θάνατος στους Αραβες».

Η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων χαιρετίστηκε από τον εκπρόσωπο της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ως «απόδειξη της δύναμης ενός σπουδαίου λαού».