Βρετανία: Σε σημείο καμπής η βασιλική οικογένεια – Τα βήματα του πρίγκιπα Καρόλου προς τον θρόνο

Βρετανία: Σε σημείο καμπής η βασιλική οικογένεια – Τα βήματα του πρίγκιπα Καρόλου προς τον θρόνο

Η ευάλωτη εικόνα της βασίλισσας και η ανάληψη ηγετικού ρόλου από τον Κάρολο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έκλεισε τα 95, τέσσερις ημέρες πριν από την ταφή του συζύγου της, Πρίγκιπα Φιλίππου.

Το γεγονός του θανάτου του Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος καθοδηγούσε από κοινού με την Ελισάβετ, για περίπου 70 χρόνια τη βασιλική οικογένεια, δεν βύθισε απλά στο πένθος το παλάτι, αλλά αποτέλεσε και σημείο καμπής για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη 

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Μια βασιλική τελετή για λίγους

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η βασίλισσα μοιράστηκε την αγαπημένη της φωτογραφία

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, καθώς η βασίλισσα «ζυγίζει» πλέον τα επόμενα βήματά της, ο γιός και κληρονόμος της, Πρίγκιπας Κάρολος, έχει προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση της οικογένειας, προκειμένου αυτή να συνεχίσει την πορεία της αφότου φύγει η βασίλισσα.

Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Φιλίππου έχει εντείνει το αίσθημα της αναγκαιότητας σε ό,τι αφορά την ήδη εξελισσόμενη μετάβαση στο Παλάτι του Γουίντσορ. Ειδικότερα, ο Κάρολος προχωρά σε ανακατανομή των καθηκόντων της οικογένειας, μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε η απώλεια δυναμικών προσωπικοτήτων όπως ο Φίλιππος, η «εκδικητική» αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν, καθώς και η ιστορία του «έκπτωτου» πρίγκιπα Άντριου.

Ο συντάκτης του άρθρου τονίζει ότι η Ελισάβετ είναι καλά στην υγεία της, με μόνο πρόβλημα την ακαμψία στα γόνατά της που τη δυσκολεύει να ανεβαίνει σκάλες. Οι αναλυτές θεμάτων που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια επισημαίνουν ότι η μητέρα της έζησε μέχρι τα 101. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ετοιμάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή έναν τετραήμερο εορτασμό τον Ιούνιο του 2022 για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την άνοδό της στον θρόνο.

Ωστόσο, η μελαγχολική εικόνα μιας ηλικιωμένης και μοναχικής βασίλισσας να θρηνεί για τον σύζυγό της, έκανε πολλούς να καταλάβουν πόσο ευάλωτη και εύθραυστη είναι. Προκάλεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενεργή θα είναι τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, αν και η βασίλισσα επέστρεψε στα καθήκοντά της μετά τον θάνατο του Φιλίππου, δεν πρόκειται να έχει το ίδιο απαιτητικό πρόγραμμα συναντήσεων, δεξιώσεων και εκδηλώσεων που είχε κάποτε. Είναι πιθανό να πηγαίνει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα για συσκέψεις, αναφέρουν ειδικοί με γνώση του θέματος, καθώς προτιμά να μένει στο Κάστρο του Γουίντσορ, όπου εκείνη και ο Φίλιππος παρέμεναν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η βασίλισσα πραγματοποίησε αρκετές τηλεδιασκέψεις κατά το περασμένο έτος, σε μερικές από τις οποίες το χιούμορ της είχε μια δόση ειρωνείας. Όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, εργαζόταν από το σπίτι και προσαρμόστηκε στο περιβάλλον, ενώ όπως αναφέρει πηγή με γνώση των ζητημάτων του παλατιού, δεν σκέφτεται να επιστρέψει το γραφείο της απλώς και μόνο επειδή θα ξανανοίξει.

Στο μεταξύ, ο Κάρολος έχει ήδη αναλάβει μερικά από τα καθήκοντα της μητέρας του, όπως το να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό και να δίνει το «παρών» σε επίσημες τελετές.

Ο ρόλος του Καρόλου ενισχύθηκε εντός της οικογένειας μετά την απώλεια του Φιλίππου, σύμφωνα με αναλυτές. Μερικοί σχολίασαν την αξιοπρεπή στάση του καθώς ηγούνταν της πομπής στην κηδεία του πατέρα του. Άλλοι εστίασαν στην ειλικρινή έκφραση της θλίψης του. Όπως είπαν, στα 72 του χρόνια ο Κάρολος αναλαμβάνει πλέον ηγετικό ρόλο στην οικογένεια και έπαψε πλέον να βρίσκεται κάτω από τη σκιά του πατέρα του, με τον οποίο είχε μια περίπλοκη σχέση.

Ωστόσο, ο Κάρολος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον μεγαλύτερο γιό του, Γουίλιαμ, ετών 38, ο οποίος πρόκειται να γίνει βασιλιάς μετά από εκείνον. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Γουίλιαμ είναι αρκετά δύσκαμπτος στις απόψεις του σχετικά με τη δομή της οικογένειας και τη διανομή των αρμοδιοτήτων στο εσωτερικό της, ενώ διαφωνεί με τον πατέρα του σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνονται οι φιλανθρωπίες.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Κάρολος έχει δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπιών, ο Γουίλιαμ προτιμά να αφιερώνει τον χρόνο του σε συγκεκριμένους σκοπούς. Ως πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαίρου, ανέφερε ότι ήταν ενάντια στη δημιουργία μιας ελίτ στη Σούπερ Λίγκα, η οποία θα είχε απορροφήσει και κάποιες από τις κορυφαίες λέσχες της Βρετανίας.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή