ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον

Στα σχοινιά ο Βρετανός πρωθυπουργός από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για δηλώσεις και πράξεις του

Βρετανία: Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει τις τελευταίες ώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με τα βέλη να έρχονται εναντίον του τόσο εξ αντιπάλων όσο και εξ οικείων, για μια σειρά ζητημάτων.

Η κορυφή του βουνού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμφιλεγόμενος Βρετανός πολιτικός ηγέτης δεν είναι άλλη από την επιβεβαιωμένη από πολλές πηγές πλέον αναφορά του με χυδαίο τρόπο πέρσι το φθινόπωρο στην άρνησή του να επιβάλει νέο λόκνταουν, «ακόμη κι αν υψωθούν σωρό οι νεκροί».

Ο κ. Τζόνσον φαίνεται να χάνει συμμάχους από παντού, καθώς το ρεπορτάζ περί της χυδαίας και απίστευτα σκληρής δήλωσης δεν το παρουσίασε κάποιο αντιπολιτευόμενο μέσο αλλά η πιο σκληρή υποστηρίκτρια των Συντηρητικών στον βρετανικό Τύπο, η εφημερίδα Daily Mail. Πλέον επιβεβαιώνεται τόσο από το BBC, όσο και από το μεγάλο ιδιωτικό κανάλι, το ITV.

O ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να αρνηθεί ότι έκανε ποτέ τέτοια αναφορά, και τώρα επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα στρεφόμενος στο άνοιγμα της οικονομίας που αποτελεί σαφώς πιο προνομιακό πεδίο για την κυβέρνησή του.

Διαβάστε ακόμη: Διαψεύδει το Λονδίνο τα περί δηλώσεων Τζόνσον

Ωστόσο τα πλήγματα έρχονται πλέον από παντού. Τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την πανάκριβη ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Οδό Ντάουνινγκ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για λογαριασμό 58.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ) που κάλυψε αρχικά το Συντηρητικό Κόμμα.

Τελικά ο κ. Τζόνσον υποχρέωθηκε να πληρώσει ο ίδιος το ποσό, αλλά και πάλι θα πρέπει αμέσως να δηλώσει ότι έλαβε δάνειο, καθώς και να πληρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 26.500 στερλινών (σχεδόν 30.500 ευρώ) σε φόρους.

Επιπλέον η αντιπολίτευση έχει σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα του πρώην συνεργάτη τού κ. Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, τον οποίον ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο, φορτώνοντας στον πρώην υπεύθυνο της εκστρατείας υπέρ του Brexit σειρά παραπτωμάτων, μεταξύ των οποίων και διαρροές σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για το λόκνταουν.

Κόντρα όμως στους ισχυρισμούς των Συντηρητικών και του ίδιου του κ. Τζόνσον περί «πολυλογά αρουραίου», προκύπτει πως υπάρχει γραπτό μήνυμα του πρωθυπουργού στον κ. Κάμινγκς που τον αθώωνε των διαρροών, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί πλήρη έρευνα και διαφάνεια βλέποντας την αποδόμηση του πρωθυπουργικού προφίλ.

Βρετανία: Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον-1
Σε μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να φωτογραφηθεί σε… παραλία της Ουαλίας, χωρίς πάντως να καταφέρει με το παγωτό να αποσπάσει την προσοχή του απασχολημένου με σοβαρότερα ζητήματα νεαρού κατοίκου του Χλαντούντνο της βόρειας Ουαλίας (φωτ.: ΑP PHOTO).

Σύμφωνα με την επίσης συντηρητική Daily Telegraph, σκοπός του κ. Τζόνσον στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη είναι η αλλαγή ατζέντας, ζητώντας από τους υπουργούς του να εστιάσουν απολύτως στις προτεραιότητες του λαού, δηλαδή τη μάχη κατά της πανδημίας, την παροχή εμβολίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard, η δημοτικότητα του Συντηρητικού Κόμματος έχει υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα, στο 40%, με τους Εργατικούς πλέον να βρίσκονται πολύ κοντά τους, στο 37%.

Πηγή: Daily Mail, Daily Telegraph, BBC, Evening Standard