Κύπρος: Στις οκτώ εβδομάδες η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Κύπρος: Στις οκτώ εβδομάδες η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται στις οκτώ εβδομάδες η περίοδος χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργέιου Υγείας της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη: AstraZeneca: Nωρίτερα από τις 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, μετά από εξέταση και αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από διεθνείς μελέτες από πραγματικούς εμβολιασμούς, αλλά και τη σύσταση που περιλαμβάνεται στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, αποφασίστηκε να μειωθεί η περίοδος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του συγκεκριμένου εμβολίου από 12 σε οκτώ εβδομάδες.

Η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και έχουν ήδη γίνει ρυθμίσεις στα Κέντρα Εμβολιασμού, ώστε τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσων ατόμων θα εμβολιαστούν από σήμερα κι έπειτα με AstraZeneca, να προγραμματίζονται την 8η εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca πριν από τις 25 Απριλίου, θα ισχύσουν τα πιο κάτω:

  • Για τις περιπτώσεις που βρίσκονται από 0 μέχρι 9 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση, θα υπάρξει επικοινωνία από το Υπουργείο Υγείας για επαναπρογραμματισμό την 8η εβδομάδα.
  • Για τις περιπτώσεις που βρίσκονται από 10 μέχρι 12 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση, η χορήγηση της 2ης δόσης θα διενεργηθεί κανονικά στις 12 εβδομάδες.

Στόχος του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια, έτσι ώστε να επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας και να προστατευθούν οι πολίτες από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής, στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 84% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών έχει εμβολιαστεί το 80%. Τα δεδομένα αντανακλώνται στις νοσηλείες, όπου ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται από αυτές τις ηλικίες έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, και παράλληλα την εβδομάδα που διανύουμε, προτεραιότητα για τη διευθέτηση ραντεβού έχουν τα άτομα ηλικίας 39-44 ετών.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή