ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik V: «Όχι» Βραζιλίας στην εισαγωγή του, για «πολιτική απόφαση» μιλούν οι Ρώσοι

Sputnik V: «Όχι» Βραζιλίας στην εισαγωγή του, για «πολιτική απόφαση» μιλούν οι Ρώσοι

Αρνητική ήταν η εισήγηση της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας (Anvisa) στο να εισάγει η χώρα το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, Spuntik V, με την κατασκευάστρια εταιρεία να αντιδρά σήμερα έντονα, μιλώντας για «πολιτική και όχι επιστημονική απόφαση». 

«Οι καθυστερήσεις της Anvisa στην έγκριση του Sputnik V είναι δυστυχώς πολιτικής φύσης και δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση σε πληροφορίες ή με την επιστήμη», κατήγγειλαν στο Twitter οι παραγωγοί του ρωσικού εμβολίου.

Η βραζιλιάνικη αρχή αντιτάχθηκε χθες Δευτέρα στο αίτημα πολλών πολιτειών να εισάγουν το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

«Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ στην ετήσια έκθεσή του για το 2020 πριν πολλούς μήνες είχε αναφέρει δημοσίως ότι ο επιτετραμμένος για θέματα υγείας των ΗΠΑ είχε πείσει τη Βραζιλία να απορρίψει το ρωσικό εμβόλιο», αναφέρουν οι ίδιοι.

Η διεύθυνση της Anvisa ακολούθησε τις συστάσεις των ειδικών της που εξέφρασαν «ανησυχίες» για το σκεύασμα, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή της αντίστοιχης υπηρεσίας των ΗΠΑ (FDA).

«Οι επαφές θα συνεχιστούν. Αν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, θα δοθούν. Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία επ’ αυτού», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του.

Το Sputnik V χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές χώρες εκτός Ρωσίας, όπως το Μεξικό, η Αργεντινή ή η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, που δημιούργησε το εμβόλιο, έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από 60 χώρες.

Τον Φεβρουάριο το επιστημονικό περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19 είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6%, διαλύοντας τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες περίπου 10 πολιτείες της βόρειας και βορειοανατολικής Βραζιλίας υπέγραψαν συμβόλαια με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του Sputnik V, για να λάβουν περισσότερες από 30 εκατομμύρια δόσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας έχει παραγγείλει 10 εκατομμύρια δόσεις.

με πληροφορίες από AFP, AΠΕ-ΜΠΕ