Εμβολιασμοί: Πέντε εκατ. Αμερικανοί χωρίς δεύτερη δόση

Εμβολιασμοί: Πέντε εκατ. Αμερικανοί χωρίς δεύτερη δόση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την πανδημία. Ωστόσο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί αμέλησαν να κάνουν τη δεύτερη δόση, τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς περισσότερο έδαφος. Το ποσοστό των Αμερικανών που δεν επανέλαβαν τον εμβολιασμό αγγίζει το 8% των εμβολιασμένων και είναι διπλάσιο από αυτό που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες της εμβολιαστικής εκστρατείας. Πολλοί απέφυγαν τη δεύτερη δόση είτε φοβούμενοι τις παρενέργειες είτε επειδή πιστέψαν ότι ακόμη και η μία δόση παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι της COVID-19.

Μια άλλη πραγματικότητα που καταγράφεται στα στοιχεία του CDC είναι ότι τουλάχιστον 5.800 Αμερικανοί, παρότι εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του κορωνοϊού, είτε αρρώστησαν είτε προσβλήθηκαν από αυτόν δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Τέτοιες λοιμώξεις καταγράφηκαν σε ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα. Από όσους προσβλήθηκαν, κατά 22% ήταν ασυμπτωματικοί, κατά 7% χρειάστηκαν νοσηλεία και κατά λίγο περισσότερο από 1% (74 άτομα) κατέληξαν. Oι ειδικοί, πάντως, πιστεύουν ότι αυτές οι λοιμώξεις ήταν αναμενόμενες, καθώς κανένα από τα εμβόλια δεν προσφέρει προστασία 100%. 

Οπως και να έχει, αναμφίβολα ο εμβολιασμός, ύστερα από μήνες άγχους, φόβου και στερήσεων, αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για εορτασμό και σίγουρα για ένα ή περισσότερα ποτηράκια κρασί στην υγειά μας. Είναι, όμως, σωστή αυτή η πρακτική; 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Αντιθέτως, κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι μακροπρόθεσμα η ήπια κατανάλωσή του μπορεί να είναι επωφελής για το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τη φλεγμονή. Ωστόσο, η βαριά και κυρίως μακροχρόνια κατανάλωση οινοπνευματωδών καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, μας καθιστά πιο ευάλωτους σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και κατά πάσα πιθανότητα περιορίζει την ανοσοποιητική αντίδραση που πυροδοτεί το εμβόλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή