Τουρκία: Δικαίωση για τις γυναίκες-θύματα ανδρών

Τουρκία: Δικαίωση για τις γυναίκες-θύματα ανδρών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μια απόφαση-σταθμό για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία έλαβε χθες το δικαστήριο της Αττάλειας, αθωώνοντας την 31χρονη Μελέκ Ιπέκ για τον φόνο του βασανιστή συζύγου της, ως ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα. Η Ιπέκ βρισκόταν στη φυλακή από τον Ιανουάριο, όταν δολοφόνησε τον 38χρονο Ραμαζάν Ιπέκ, ο οποίος απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια και τις δύο κόρες τους.

«Επιτέλους, σήμερα μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη» ήταν η φράση που είπε η 31χρονη εξερχόμενη από τη δικαστική αίθουσα και αγκαλιάζοντας τις κόρες της, ηλικίας έξι και εννιά ετών. Η υπόθεση της Ιπέκ είχε πυροδοτήσει ευρύ κύμα αλληλεγγύης σε μια χώρα όπου τα πατριαρχικά στερεότυπα παραμένουν κραταιά. Οι οργανώσεις υποστήριζαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να είχαν εξετάσει εξαρχής την 31χρονη, που έφερε εμφανείς μώλωπες, ώστε να αποφύγει τη φυλάκιση. 

Στην απολογία της, η Ιπέκ είχε ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του συζύγου της, αλλά είχε υπογραμμίσει ότι αν δεν τον είχε σκοτώσει εκείνη, θα είχε σκοτώσει εκείνος την ίδια και τις κόρες της. Το περιστατικό συνέβη στις 9 Ιανουαρίου, μετά μια νύχτα στη διάρκεια της οποίας ο 38χρονος την είχε δεμένη στο μπάνιο, τη βασάνιζε, είχε πυροβολήσει προς το μέρος της με καραμπίνα χωρίς να την πετύχει και την είχε χτυπήσει στο πρόσωπο με την κάννη της καραμπίνας. Το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο, καθώς ο Ιπέκ, από τότε που τη γνώρισε, όταν εκείνη ήταν μαθήτρια με ελπίδες για σπουδές μαθηματικών, τη βίασε, ώστε να την αναγκάσει να τον παντρευτεί. Ακολούθησαν 14 μαρτυρικά χρόνια. «Προσευχόμουν ότι όλο αυτό θα λήξει ήσυχα, ότι θα φύγει και θα μας αφήσει ήσυχες. Εκείνη την ημέρα δεν άκουγα τις φωνές των κοριτσιών και πίστευα ότι τα είχε ήδη σκοτώσει. Οταν τις άκουσα, πήρα ξανά θάρρος», ανέφερε το 19σέλιδο απολογητικό υπόμνημα. 

«Θέλω να πω όσα έχω περάσει χωρίς πια να ντρέπομαι και να φοβάμαι» είχε αναφέρει, με δάκρυα, ενώπιον του δικαστηρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή