Βρετανία: Επείγει η διαδοχή μετά τον θάνατο του Φιλίππου

Βρετανία: Επείγει η διαδοχή μετά τον θάνατο του Φιλίππου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία της βασιλικής οικογενείας της Αγγλίας σχεδιάζει να αλλάξει ο πρίγκιπας Κάρολος, καθώς ο θάνατος του πατέρα του και η προχωρημένη ηλικία της βασίλισσας έχουν καταστήσει επείγουσα την οργάνωση ομαλής διαδοχής στα ανάκτορα. Το έργο του Καρόλου δεν είναι απλό. Καλείται να συμβιβάσει τις αυξημένες υποχρεώσεις των μελών της βασιλικής οικογενείας μετά την οργισμένη αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, αλλά και τις αποκαλύψεις περί παιδεραστίας που ενδεχομένως θα προκύψουν για τον αδελφό του, πρίγκιπα Αντριου, κατά τη διάρκεια της δίκης της συνεργού του Τζέφρι Επσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ.

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φέρονται να έχουν ήδη εκπονήσει τις λεπτομέρειες του άκρως απόρρητου σχεδίου «Γέφυρα του Λονδίνου», που ορίζει με στρατιωτική ακρίβεια τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Η 95χρονη, όμως, χαίρει άκρας υγείας, ενώ η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 101 ετών. Παρότι η βασίλισσα επέστρεψε στα καθήκοντά της μετά τον θάνατο του Φιλίππου, δεν πρόκειται να τηρήσει άλλο το παλιό, εξοντωτικό πρόγραμμα επισκέψεων και δημόσιων εμφανίσεων. Η Ελισάβετ σχεδιάζει να προσέρχεται δύο φορές την εβδομάδα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για συσκέψεις, παραμένοντας τον υπόλοιπο χρόνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου πέρασε την πρώτη καραντίνα με τον Φίλιππο.

Ο Κάρολος, από την πλευρά του, έχει ήδη αναλάβει ορισμένα από τα καθήκοντα της μητέρας του, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων στο εξωτερικό και των τελετών παρασημοφόρησης. 

Ο διάδοχος αναμένεται να συνοδεύσει τη μητέρα του στην ομιλία της με αφορμή την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Μάιο. Σύμφωνα με πηγές των ανακτόρων, ο Κάρολος διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην αποπομπή του μικρότερου αδελφού του, Αντριου, από τα βασιλικά καθήκοντα, μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον προαγωγό και παιδεραστή Τζέφρι Επσταϊν. Ο Κάρολος υπήρξε ανέκαθεν οπαδός της περιορισμένης προβολής της βασιλικής οικογενείας. 

Την ίδια στιγμή, υπαρκτή είναι πλέον η προοπτική ο πρίγκιπας Αντριου να μην επανέλθει ποτέ στον στενό κύκλο των ανακτόρων, καθώς έχει κατηγορηθεί από ένα ανήλικο κορίτσι για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ με την άρνησή του να καταθέσει ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, επιβάρυνε σοβαρά τη θέση του. «Δεν πρόκειται να δείτε πολλούς να επιδιώκουν να βρεθούν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα μείνουν σε αυτή τη θέση», λέει ο ειδικευμένος σε θέματα βασιλικής οικογενείας δημοσιογράφος Αντριου Μόρτον.

Η συρρίκνωση των δημόσιων εμφανίσεων των Ουίνδσορ ενέχει, όμως, και έναν ακόμη κίνδυνο. Η σύγχρονη βασιλική οικογένεια δικαιολογεί την ύπαρξή της και την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει χάρη στην ικανότητά της να προσελκύει δωρητές και χορηγούς για αγαθοεργίες. 

«Η σημαντικότερη μετάλλαξη της βασιλικής οικογενείας τον 20ό αιώνα αφορούσε την ανάπτυξη της “φιλανθρωπικής μοναρχίας”. Χωρίς αυτήν, οι Ουίνδσορ δεν θα επιβιώσουν», σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Kings College, Βέρνον Μπογκντάνορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή