ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Ναι» της Ευρωβουλής στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit

Brexit: «Ναι» της Ευρωβουλής στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο προς την πλήρη επικύρωση του συμφώνου.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της εμπορικής συμφωνίας και συμφωνίας συνεργασίας, με 660 ψήφους υπέρ και 5 κατά, ενώ 32 απήχαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το ευρωκοινοβούλιο. Η ψηφοφορία πραματοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Φον ντερ Λάιεν: Πιστή εφαρμογή της συμφωνίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε σήμεα την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία και είπε ότι η εφαρμογή της είναι κρίσιμης σημασίας.

«Η TCA (Trade and Cooperation Agreement, Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας) σηματοδοτεί τη θεμελίωση μιας ισχυρής και στενής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter. «Η πιστή εφαρμογή είναι ουσιώδης» πρόσθεσε.

Μισέλ: Σημαντικός εταίρος η Βρετανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Βρετανία παραμένει «σημαντικός φίλος και εταίρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χαιρετίζω εγκάρδια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ανοίγει μια νέα εποχή», ανέφερε ο κ. Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν σημαντικό φίλο και εταίρο» πρόσθεσε.

Τζόνσον: Τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε ως «το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού» την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η συμφωνία που συνήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου και που έχει ήδη τεθεί προσωρινά σε ισχύ από τις αρχές της χρονιάς «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την Ε.Ε. ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων», ανέφερε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters