ΗΠΑ: Μνήμες Τζορτζ Φλόιντ ξυπνά νέα υπόθεση στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Μνήμες Τζορτζ Φλόιντ ξυπνά νέα υπόθεση στην Καλιφόρνια

Ισπανόφωνος πεθαίνει έχοντας πιεστεί στο έδαφος από αστυνομικούς για πάνω από πέντε λεπτά

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αστυνομία της Καλιφόρνια κατηγορεί η οικογένεια του ισπανόφωνου Μάριο Γκονσάλες για τον θάνατο του 26χρονου άνδρα που όπως φαίνεται σε αστυνομικό βίντεο εξέπνευσε αφού πιέστηκε στο έδαφος επί πάνω από πέντε συνεχή λεπτά.

Σε μια υπόθεση που θυμίζει έντονα εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος εξέπνευσε πέρυσι έχοντας επί εννιά λεπτά το γόνατο του καταδικασμένου πια για φόνο αστυνομικού, ο Γκονσάλες φέρεται να συμμετείχε σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς σε πάρκο της πόλης Αλαμέντα στις 19 Απριλίου.

Η αστυνομία της πόλης ισχυρίζεται ότι ο 26χρονος υπέστη «ξαφνικό πρόβλημα στην υγεία του» όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να του περάσουν χειροπέδες. Η δε οικογένεια του νεκρού καταγγέλλει υπέρμετρη βία εκ μέρους των αστυνομικών.

Σε οπτικό υλικό της αστυνομίας που βγήκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης εμφανίζεται ο Γκονσάλες να είναι πατημένος στο έδαφος από αστυνομικούς για πάνω από πέντε λεπτά, και μετά να μην έχει τις αισθήσεις του.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η δολοφονία Φλόιντ ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην αστυνομία

Συγκεκριμένα ο ισπανόφωνος φώναζε και αντιδρούσε στη διαδικασία σύλληψής του, με τους αστυνομικούς να τον ακινητοποιούν μπρούμυτα, με έναν αστυνομικό να βάζει τον αγκώνα στο λαιμό του Γκονσάλες και το γόνατο στον ώμο του υπέρβαρου πολίτη. Προ της αντίδρασης του Γκονσάλες άλλος αστυνομικός βάζει τότε το γόνατό του στην πλάτη του 26χρονου, για πάνω από τέσσερα συνεχή λεπτά, με τον ισπανόφωνο να λέει στα αγγλικά: «Δεν έχω κάνει τίποτα, εντάξει;»

Όταν έπαψε πια να αναπνέει ο Γκονσάλες, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να του κάνουν τεχνητή αναπνοή, και τελικά ο θάνατός του πιστοποιήθηκε στο νοσοκομείο.

Το βίντεο, συνολικής διάρκειας άνω της μιας ώρας, προέρχεται από τις υπηρεσιακές κάμερες που έφεραν δύο αστυνομικοί στις στολές τους.

Και οι τρεις αστυνομικοί που συμμετείχαν στο επεισόδιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: The New York Times, NBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή