GameStop: Ποιος είναι ο «Μίδας» που ανέστησε τη γνωστή αλυσίδα

GameStop: Ποιος είναι ο «Μίδας» που ανέστησε τη γνωστή αλυσίδα

Τα μεγάλα σχέδια του 35χρονου Ράιαν Κόεν για μια εταιρεία που πριν από μερικούς μήνες ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η GameStop, η γνωστή αλυσίδα φυσικών καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε βρεθεί στο χείλος της οικονομικής καταστροφής όταν τον Ιανουάριο ξέσπασε η «μάχη» των ψηφιακών μικροεπενδυτών εναντίον όσων αποδύονται στο «σορτάρισμα». 

Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής της έχει εκτιναχθεί πλέον 850% από τις αρχές του 2021. Εξ ου και αποφάσισε να επωφεληθεί από το αιφνίδιο αγοραστικό ενδιαφέρον, προχωρώντας σε αύξηση κεφαλαίου διαθέτοντας στην αγορά περί τα 3,5 εκατομμύρια κομμάτια και αντλώντας 551 εκατ. δολάρια. Βασικός στόχος είναι να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο ηλεκτρονικό εμπόριο (όπως σχεδιάζει ο μεγαλομέτοχός της Ράιαν Κόεν, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Δ.Σ. τον Ιούνιο). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερς, η μέση τιμή πώλησης των νέων μετοχών της GameStop διαμορφώθηκε στα 157,43 δολάρια ανά μετοχή. 

Πρόσφατα η GameStop ανακοίνωσε ότι επίκεινται διοικητικές αλλαγές, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα είναι οι μεγαλύτερες στη μέχρι σήμερα ιστορία της.

Ο νυν διευθύνων σύμβουλός της, Τζορτζ Σέρμαν, θα απομακρυνθεί, δίδοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον 35χρονο Ράιαν Κόεν. 

Ο τελευταίος μέσω των καινοτόμων επενδυτικών κεφαλαίων RC Ventures κατέχει σχεδόν το 13% της GameStop και θέλει να αναλάβει τον μετασχηματισμό της, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί και κολοσσούς του κλάδου του λιανεμπορίου, όπως η Walmart, αλλά και ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι Microsoft και Sony. Είναι δισεκατομμυριούχος και το ξεκίνημά του έγινε με την ψηφιακή εταιρεία Chewy, που συνίδρυσε και διαθέτει τροφές και είδη για οικόσιτα. Τον ακολουθεί ο χαρακτηρισμός «Μίδας» και θεωρείται υπεύθυνος για την τεράστια άνοδο της μετοχής της εταιρείας. Οταν έγινε γνωστό στα μέσα Ιανουαρίου ότι ελέγχει τρεις θέσεις στο Δ.Σ. της GameStop, το ενδιαφέρον για τη μετοχή της αναζωπυρώθηκε. Βέβαια, το πώς κινούσε τα νήματα δεν έγινε ποτέ γνωστό, ωστόσο στο παρασκήνιο ο Ράιαν Κόεν καταρτίζει ένα βιώσιμο σχέδιο για την εταιρεία, η οποία επί χρόνια έδειχνε να έχει προδιαγεγραμμένο τον αργό της θάνατο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι ασχολούμενοι με τα ψηφιακά παιχνίδια δεν μετέβαιναν στα φυσικά της καταστήματα για αξεσουάρ, αλλά τα ψώνιζαν ηλεκτρονικά.

Οσοι γνωρίζουν από κοντά τον τρόπο δράσης του αναφέρουν πως ίσως ακολουθήσει το μοντέλο της Chewy, όπερ σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε υψηλό δανεισμό. Υπό το πρίσμα της μεταμόρφωσης της GameStop, ο Κόεν θα βελτιστοποιήσει την εμπειρία των πελατών της και θα εμπλουτίσει τη διαδικασία επιλογής προϊόντων. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η GameStop έχει ένα μείζον πρόβλημα, που δεν είχε η Chewy, το ότι επωμίζεται το επαχθές φορτίο της λειτουργίας φυσικών καταστημάτων. Ο Ράιαν Κόεν δεν επιθυμεί να τα κλείσει όλα και αναζητεί εναλλακτικές, όπως να τα τροποποιήσει σε κέντρα εκπαίδευσης ταλαντούχων παικτών ηλεκτρονικών αθλημάτων.  Αλλωστε, έχει το άγγιγμα του Μίδα, αφού κατόρθωσε η GameStop μέσα σε μερικές εβδομάδες όχι μόνο να μην πτωχεύσει, αλλά και να αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία 10 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή