ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Έκτακτη έρευνα για πιθανή παρανομία με τη διακόσμηση της οικίας του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει δηλώσει τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης στη Ντάουνινγκ Στριτ 11

Μπόρις Τζόνσον: Έκτακτη έρευνα για πιθανή παρανομία με τη διακόσμηση της οικίας του

Η Επιτροπή Ελέγχου των Εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας άνοιξε επίσημη έρευνα περί μη δηλωμένης χρηματοδότησης του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με την πλουσιοπάροχη ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Η ρυθμιστική που ελέγχει τη χρηματοδότηση των υποψηφίων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, απαιτεί βάσει νομοθεσίας τη δήλωση κάθε είδους χρηματοδότησης από ένα ποσό και πάνω που δέχεται κάθε πολιτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Επιτροπή ήταν ήδη από τον Μάρτιο σε επαφή με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα για την υπόθεση της αλλαγής στη διακόσμηση της πρωθυπουργικής κατοικίας από τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά την Τετάρτη ανακοίνωσε πλέον ότι έχει πλέον επαρκείς ενδείξεις ώστε να υποπτεύεται ότι μπορεί να έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Συνεπώς αρχίζει άμεσα έκτακτη έρευνα για το θέμα, όπως προβλέπει το καταστατικό της Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι οι ποινές για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας κυμαίνονται από πρόστιμο έως και έναν χρόνο στη φυλακή.

«Από την ίδια μου την τσέπη τα πλήρωσα, και θα ξαναπληρώσω όσα μου προτείνουν», είπε την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ. Τζόνσον, με τη φωνή του πάντως λιγότερο σταθερή του συνήθους, στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, κατόπιν ερώτησης του αρχηγού των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ.

Υπολογίζεται ότι η ανανέωση της διακόσμησης της κατοικίας στον αριθμό 11 της Οδού Ντάουνινγκ (ακριβώς δίπλα στον αριθμό 10, που είναι το πρωθυπουργικό γραφείο) κόστισε 100.000 ευρώ περίπου.

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τον Τζόνσον

Η ανακαίνιση φέρεται να καλύφθηκε αρχικά από το Συντηρητικό Κόμμα, και μετά να πληρώθηκε από τον ίδιο τον κ. Τζόνσον. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν επρόκειτο για χρηματοδότηση από τα ταμεία του κόμματος ή κάποιον… φίλο των Συντηρητικών. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κανόνες επιβάλλουν τη λεπτομερή δήλωση της υπό μοπρφής δανείου χρηματοδότησης της ανακαίνισης της πρωθυπουργικπής κατοικίας, έστω και αν εδώ δεν πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων.

Πληροφορίες του πάντα αδυσώπητου βρετανικού Τύπου κάνουν μάλιστα λόγο για… επιμονή της αρραβωνιαστικιάς του κ. Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, για πανάκριβα υλικά και σχέδια για την ανακαίνιση, και τον πρωθυπουργό να φέρεται ότι φώναζε σε συνεργάτες του: «Πάει και αγοράζει χρυσή ταπετσαρία, κοστίζει δεκάδες χιλιάδες λίρες, πώς θα τα πληρώσω;».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Daily Mail