ΕΕ- Pfizer: Προσωπική διπλωματία πίσω από τη συμφωνία – μαμούθ

ΕΕ- Pfizer: Προσωπική διπλωματία πίσω από τη συμφωνία – μαμούθ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο με μακρές και ενίοτε προσωπικές διαπραγματεύσεις που πολλές φορές διεξάγονταν μέσω και SMS προηγήθηκε της απόφασης της Ε.Ε να στραφεί στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και να συμφωνήσει εν τέλει στην προμήθεια 1.8 δισ. δόσεων του εμβολίου της. 

Η συμφωνία με την Pfizer, που απομένει να οριστικοποιηθεί σε συμβόλαιο, θα είναι η μεγαλύτερη διμερής στο κόσμο.

Μία όψη των διαπραγματεύσεων δημοσίευσαν την Τετάρτη οι New York Times, βασισμένη σε συνεντεύξεις με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, και άλλους αξιωματούχους και ειδικούς. 

Όλοι τους περιέγραψαν μία εικόνα προσωπικής διπλωματίας μεταξύ της Pfizer και των επικεφαλής της ΕΕ.

Αντηλλάγησαν πολλά γραπτά μηνύματα και τηλεφωνήματα προτού καταστεί σαφές ότι η Pfizer θα μπορούσε πράγματι να παράσχει πολύ περισσότερες δόσεις των 300 εκατομμυρίων που είχαν αρχικώς συμφωνηθεί. 

«Ήταν πολλοί οι ηγέτες από όλον τον κόσμο, από Προέδρους και πρωθυπουργούς έως Βασιλείς και γενικούς γραμματείς Οργανισμών που με προσέγγισαν» εκμυστηρεύεται ο Άλμπερτ Μπουρλά στους New York Times, εξηγώντας ότι τέτοιες συνομιλίες δεν ήταν ασυνήθεις. 

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τη θέση της όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η AstraZeneca δεν θα κατάφερνε να παραδώσει τις υπεσχημένες δόσεις. 

«Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο, επειδή δεν είχαμε υπολογίσει την πιθανότητα η AstraZeneca να μειώσει τις παραδόσεις της κατά 75%. Αυτό ήταν βαρύ πισωγύρισμα».

Επί ένα μήνα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η πρόεδρος της Κομισιόν βρισκόταν σε επικοινωνία -μέσω διαρκών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων- με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Από τις συνομιλίες, έγινε ξεκάθαρο ότι η Pfizer μπορούσε να προσφέρει περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να πιέζουν από την πλευρά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Το νέο συμβόλαιο θα περιλαμβάνει παραγγελία 900 εκατομμυρίων δόσεων έως το 2023, με επιλογή για άλλα 900 εκατομμύρια, δήλωσε σε συνέντευξή της κ. Φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία θα καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον μεγαλύτερο πελάτη της Pfizer, η οποία έχει χορηγήσει μέχρι τώρα 300 εκατομμύρια δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύμβαση θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταπωλήσει ή να δωρίσει τα εμβόλια σε εταίρους της και φτωχότερες χώρες, δίνοντάς της τη δυνατότητα για «διπλωματία εμβολίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή