ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Κορωνοϊός: Εφιαλτική η κατάσταση στο Νέο Δελχί

Κορωνοϊός: Εφιαλτική η κατάσταση στο Νέο Δελχί

Στη δίνη της πανδημίας παραμένει η Ινδία, με τους νεκρούς από COVID-19 να ξεπερνούν τις 200.000, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Η κατάσταση είναι έκρυθμη στο Νέο Δελχί, όπου τα κρεματόρια δέχονται τέτοια πλημμυρίδα σορών ώστε αναγκάζονται να δημιουργούν αυτοσχέδιες νεκρικές πυρές όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Οι καπνοί καλύπτουν τη μεγαλούπολη δημιουργώντας μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. 

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Αντονι Φάουτσι, σχολιάζοντας την ινδική τραγωδία υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν κατάφερε να συνεργαστεί ώστε να αποτραπεί το δράμα και επέρριψε την ευθύνη στα πλουσιότερα κράτη, που δεν συνέβαλαν στην προσπάθεια εξάλειψης του κορωνοϊού. 

Μιλώντας από την Αυστραλία, ο δρ Φάουτσι επισήμανε ότι η τραγωδία της Ινδίας αποδεικνύει περίτρανα τις παγκόσμιες ανισότητες. 

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο διάσημος λοιμωξιολόγος. «Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο αλληλένδετο και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν, ιδιαίτερα από τα πλούσια κράτη έναντι των φτωχών, που δεν διαθέτουν τους ίδιους πόρους και μέσα», κατέληξε.

Κορωνοϊός: Εφιαλτική η κατάσταση στο Νέο Δελχί-1Η Ινδία, το εικοσιτετράωρο μέχρι χθες το πρωί, κατέγραψε 360.960 νέα κρούσματα, καταρρίπτοντας ακόμα ένα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι για το πανδημικό τσουνάμι στη χώρα ευθύνονται πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ανεξέλεγκτες δημόσιες συναθροίσεις, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η εμφάνιση υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων. 

Ηδη, ο ΠΟΥ έχει προωθήσει στη δοκιμαζόμενη χώρα έμψυχο και άψυχο υλικό, όπως χιλιάδες αναπνευστήρες, οξυγόνο, λυόμενα νοσοκομεία εκστρατείας και τα αναγκαία υλικά για τα εργαστήρια.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ινδική μετάλλαξη έχει ήδη ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στα νησιά Φίτζι, που πλέον φοβούνται τσουνάμι λοιμώξεων. Ο υπουργός Υγείας του νησιωτικού συμπλέγματος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τον εφιάλτη να επαναληφθεί στα Φίτζι». 

Ηδη, η πρωτεύουσα Σούβα και άλλες πόλεις έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown, ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι τοπικές και διεθνείς πτήσεις. Η κατάσταση που διαμορφώνεται διαλύει, επίσης, τις ελπίδες του νησιωτικού κράτους να συμμετάσχει σε «ταξιδιωτικές φυσαλίδες» με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.