Μπάιντεν: Καιρός οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί

Μπάιντεν: Καιρός οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των φόρων στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του για επενδύσεις και για να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

«Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί», είπε.

Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan («Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες»), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σχέδιο Μπάιντεν 1,8 τρισ. δολ. για την κοινωνική ασφάλιση – Μεγάλες φορολογικές αυξήσεις στα πλουσιότερα νοικοκυριά

Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση» και «η Αμερική πάει ξανά μπροστά», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι εκ νέου «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 σε εξέλιξη, μιλώντας για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

O Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως αποκατέστησε την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία. Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε στο μήνυμα πως μετά τις πρώτες εκατό ημέρες του στο αξίωμα οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

Επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται – συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής. «Ήρθα να μιλήσω για την κρίση – και την ευκαιρία» που παρουσιάζεται στη χώρα. «Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας». Ώστε η Αμερική «να κερδίσει το μέλλον της», είπε.

Η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει κλιμάκωση» με Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας). «Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση της αστυνομίας έγκαιρα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παρότρυνε τη Γερουσία να δείξει «θάρρος» και να εγκρίνει οριστικά το κείμενο, που έχει ήδη υιοθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

«Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ» την 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή