ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Οι ακριβές προτιμήσεις ενός πρωθυπουργού

Μπόρις Τζόνσον: Οι ακριβές προτιμήσεις ενός πρωθυπουργού

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχουν εξελιχθεί οι δαπάνες που κατέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον για την ανακαίνιση της κατοικίας του. H κεντρική εκλογική αρχή της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι θα διεξαγάγει έρευνα, καθώς υπάρχουν «βάσιμες υποψίες για παρατυπίες». 

Σε μια φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ αποκάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό «τρισάθλιο» και τον κατηγόρησε για διαφθορά και διαπλοκή. Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες και επέμεινε ότι κάλυψε ο ίδιος όλα τα έξοδα, πέραν εκείνων που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός δικαιούται ετήσιο επίδομα 30.000 λιρών (34.500 ευρώ) για την ανακαίνιση της κατοικίας του.

Σύμφωνα με τον Στάρμερ, ο Τζόνσον επέλεξε να τοποθετήσει καινούργια ταπετσαρία, κάθε ρολό της οποίας κόστισε 840 λίρες (966 ευρώ), τη στιγμή που οι πολίτες δοκιμάζονται από την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν ότι η ανακαίνιση κόστισε συνολικά 200.000 λίρες (230.000 ευρώ) και πιθανολογούσαν ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε δανεισμό, κάτι που βάσει της νομοθεσίας και τον κώδικα συμπεριφοράς κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει στις Αρχές.

Αλλα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο γνωστός επιχειρηματίας και γενναιόδωρος φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Μπράουνλοου, παραδοσιακός χρηματοδότης των Συντηρητικών, στήριξε την ανακαίνιση με ποσό 67.000 λιρών. Πριν από μία εβδομάδα, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος υπήρξε βασικός σύμβουλος του Τζόνσον στο δημοψήφισμα για το Brexit και στις τελευταίες εκλογές, αλλά στη συνέχεια ήρθε σε ρήξη μαζί του, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να καλύψει τα έξοδα της ανακαίνισης από χρηματοδότες του κόμματος, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «ανήθικο, ανόητο και πιθανώς παράνομο».

Η αναστάτωση για την πολυτελή κατοικία του Τζόνσον ενδέχεται να του κοστίσει πολιτικά, καθώς σε μία εβδομάδα θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στην Αγγλία, ενώ ταυτόχρονα η Ουαλλία και η Σκωτία θα αναδείξουν τα τοπικά τους Κοινοβούλια. Μια άλλη τοξική καταγγελία εκτοξεύθηκε από την Daily Mail. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο Τζόνσον δήλωσε εκνευρισμένος, στη διάρκεια σύσκεψης στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ: «Οχι άλλα γαμ… lockdowns – ας στοιβάζονται τα πτώματα κατά χιλιάδες». Ο ίδιος ο Τζόνσον, στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Κοινοβούλιο, διέψευσε ότι χρησιμοποίησε αυτή την κυνική φράση, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Κιρ Στάρμερ.