Ιούλιο ή Αύγουστο η ανοσία αγέλης στην Ευρώπη

Ιούλιο ή Αύγουστο η ανοσία αγέλης στην Ευρώπη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρώπη θα αποκτήσει ανοσία της αγέλης κατά του κορωνοϊού μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, δήλωσε χθες ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, που μαζί με την αμερικανική Pfizer ανέπτυξαν το ομώνυμο εμβόλιο. Ο δρ Σαχίν υπογράμμισε ότι θα φθάσουμε το ορόσημο είτε τον Ιούλιο είτε τον Αύγουστο. Επίσης τόνισε ότι η ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων για τους εμβολιασμούς δείχνει ότι η θωράκιση που προσφέρει το εμβόλιο αποδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι είναι πιθανή η ανάγκη χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Ειδικότερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech μειώνεται από 95% σε 91% έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Η χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα εκτινάξει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 100%. Ακόμη, δεν απέκλεισε ότι μετά την αποκλιμάκωση της πανδημικής φάσης, ίσως να χρειάζεται επανάληψη του εμβολιασμού ανά 18 μήνες. Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα συμπεράσματα βρετανικής μελέτης του φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΡΗΕ), καθώς διαπιστώνεται ότι ακόμα και μία δόση εμβολίου, είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca, μειώνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής λοίμωξης κατά 50%. 

Οσοι έκαναν την πρώτη δόση ενός από τα δύο εμβόλια και προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, είχαν κατά 38% έως 49% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους οικείους τους. Παρά τα καλά νέα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι επιτακτικό να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η καλή υγιεινή των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση και μετά τον εμβολιασμό. 

Αισιόδοξα είναι τα νέα όσον αφορά και το πολυαναμενόμενο χάπι κατά της COVID-19 που αναπτύσσεται από την Pfizer. Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, Αλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι το χάπι που θα επιτρέψει στους αρρώστους με COVID να παραμένουν σπίτι τους, δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει πριν από τα τέλη του έτους. 

Επίσης, ο δρ Μπουρλά εκτιμά ότι το σκεύασμα θα είναι αποτελεσματικό έναντι πολλαπλών μεταλλάξεων. Θα πρέπει να χορηγείται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, πολύ πριν καταστεί αναγκαία η νοσηλεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ευρώπη σταδιακά «ξυπνάει» από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η Πολωνία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επανεκκίνηση της οικονομίας υπό όρους και μερική επιστροφή των πολιτών στην καθημερινότητα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή