ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο

Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε τη Δευτέρα στον Περσικό Κόλπο, όταν αμερικανική ακταιωρός και περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν ταχύπλοα σκάφη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που πλησίασαν σε μικρή απόσταση τα αμερικανικά πλοία. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο ναυτικό επεισόδιο στον Περσικό Κόλπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τότε, αμερικανικά πολεμικά πλοία είχαν κάνει χρήση των πυροβόλων τους για να απομακρύνουν ιρανικά σκάφη.

Το βράδυ της Δευτέρας, τρία ταχύπλοα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης προσέγγισαν την αμερικανική ακταιωρό «Φάιαρμπολτ» και το περιπολικό «Μπαράνοφ» «σε επικίνδυνα μικρή απόσταση, με άγνωστο σκοπό, φθάνοντας στα 68 μέτρα από τα δύο πλοία», ανέφερε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του. Τα αμερικανικά σκάφη πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή ύδατα ανοικτά του Ντουμπάι.

Το πλήρωμα του «Φάιαρμπολτ» προειδοποίησε επανειλημμένως τα ιρανικά σκάφη μέσω ασυρμάτου και σημαιών σηματωρού, χωρίς αυτά να αλλάξουν πορεία, στη συνέχεια προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές και τα ιρανικά σκάφη ανέκρουσαν πρύμναν. «Οι επιθετικές ενέργειες των Φρουρών της Επανάστασης αυξάνουν τον κίνδυνο κακού υπολογισμού ή πρόσκρουσης. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε ετοιμότητα και θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με επαγγελματισμό, διατηρώντας το δικαίωμα να αμυνθούν», ανέφερε το πολεμικό ναυτικό.

Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο-1Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας «με στόχο την αντιμετώπιση της ενισχυόμενης απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και των κατευθυνόμενων πυραύλων του Ιράν και των αντιπροσώπων του στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την Τρίτη. Η πρωτοβουλία ελήφθη στο περιθώριο συνάντησης αντιπροσωπειών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής Γκιλάντ Ερντάν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν, Ρομπ Μάλεϊ, συμμετείχαν στη σύσκεψη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τον τρίτο γύρο των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον στη Βιέννη.

Η απόφαση για αντιμετώπιση της απειλής των ιρανικών drones  έχει ληφθεί εδώ και χρόνια. Το 2018, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με το Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την ισραηλινή τεχνογνωσία για τη δημιουργία drones ικανών να ανιχνεύουν σήραγγες κάτω από τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Χάρη στην επιμονή του διοικητή της αμερικανικής CENTCOM, με αρμοδιότητα τη Μέση Ανατολή, στρατηγού Κένεθ Μακένζι, τα drones αναγνωρίστηκαν ως σοβαρές απειλές. Τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας, υπογραμμίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν τη σημαντικότερη επιχειρησιακή απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, μετά τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.